Újra kell tárgyalni a wuppertali saríarendőrség ügyét

A szövetségi legfelsőbb bíróság (BGH) a Wuppertalban 2014-ben feltűnt saríarendőrség ügyében lépett.

A testület szerint a wuppertali tartományi bíróság helytelenül döntött abban a kérdésben, hogy „szuggesztív-militáns, kívülállók számára megfélemlítő hatású” egyenruhának minősül-e a Shariah Police (saríarendőrség) feliratú, narancssárga láthatósági mellény, amelyet a per hét vádlottja viselt 2014. szeptember 3-án este az ország nyugati részén fekvő város központjában. Ezért a tartományi bíróság egy másik tanácsának újra kell tárgyalnia az ügyet – döntött a BGH, helyt adva az ügyészség felülvizsgálati kérelmének.

A wuppertali tartományi bíróság 2016 novemberében hozott ítélete alapján nem tűnik egyenruhának a láthatósági mellény, ezért alaptalan az egyenruhával való visszaélés vádja. Az ügyészség arra hivatkozott, hogy a ruhadarab viselői azt juttatták kifejezésre a mellényen feltüntetett saría szóval, hogy kiállnak a muzulmán vallási előírásokért, a rendőrség szóval pedig jelezték, hogy érvényesíteni is kívánják meggyőződésüket. A vádhatóság szerint a formaruha alkalmas volt arra, hogy a csoport félelmet keltsen megjelenésével, az ilyen riadalmat keltő, közösségellenes erődemonstráció pedig kimeríti az egyenruhával való visszaélés fogalmát.

Hírdetés

Az önjelölt erkölcsrendészek a világi államot elutasító, a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő szalafista irányzat hívei. Mellényükben wuppertali játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt, és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól.

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone (saría hatálya alá tartozó zóna) felirat állt, és egyebek között az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük. Az eset országszerte felháborodást váltott ki.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »