Új módszerekkel támadnak 2017-ben a hackerek

A Világgazdasági Fórum komoly aggodalmát fejezte ki a technológiai fejlődés negatív következményei – így például a mesterséges intelligencia térnyerése iránt. A magánszemélyek sem érezhetik biztonságban magukat, hiszen példátlan mennyiségű magán- és hivatalos adat került nyilvánosságra a közelmúltban. Ennek veszélye nőhet 2017-ben – mondta el Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató a Kossuth Rádió, Közelről című műsorában.

2012 és 2014 között több 100 milliós mennyiségű információt loptak el felhasználóktól különféle közösségi oldalakról, mint például a Dropbox, Linkedln, vagy a Yahoo – idézte fel a műsorban Keleti Arthur.

A szolgáltatók nem képesek megfelelően bizalmasan kezelni és megvédeni az adatainkat. Ez a folyamat egyelőre visszafordíthatatlan, már beindult, és az adatok folyamatosan szivárognak ki, sőt egyelőre úgy tűnik, nem fognak megszűnni az internetes csalások.

Keleti Arthur elmondása szerint azt már most látni lehet, hogy 2017 az új módszerek elterjedése lesz a leterheléses támadásoknál.

Törökországban például kiderült, hogy hackerek más hackereket próbálnak arra rávenni, hogy részt vegyenek számítógépek támadásában. Így ha valaki hackerként részt vesz egy ilyen támadásban, akkor cserébe olyan extra szolgáltatást kap az illető, ami tovább segíti őt a saját támadásaiban.

Egy olyan zsaroló vírus is terjed a világhálón, aminek ha segítünk a terjesztésében – tehát megfertőzzük mások számítógépét –, akkor a mi gépünket cserébe nem támadják meg.

Keleti Arthur továbbá elmondja, hogy a kiberbiztonság az elmúlt 10 évben hatalmas dologgá fejlődte ki magát. Világszinten eddig 400 milliárd dollárnál tart az az összeg, amennyit az országok ilyen vírusok okozta károk megfékezésére költ.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »