Új kinevezéseket tettek közzé a Vatikánban

Új kinevezéseket tettek közzé a Vatikánban

Május 1-jén Ferenc pápa több rendelkezését közzétették a Vatikánban, melyek két bíboros előléptetéséről, új camerlengo (bíboros kamarás) helyettes és új iraki apostoli nuncius kinevezéséről szólnak.

Ferenc pápa Beniamino Stella bíborost, a Papi Kongregáció prefektusát a püspök bíborosok rendjébe léptette elő, egyúttal pedig a Porto-Santa Rufina titulusát jelölte ki címtemplomaként. A most 79 éves Beniamino Stella bíborost Ferenc pápa 2013. szeptember 21-én nevezte ki a Papi Kongregáció prefektusává, majd 2014. február 22-én, az első konzisztóriumán bíborossá kreálta.

Ferenc pápa Luis Antonio Tagle bíborost, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusát a püspök bíborosok rendjébe léptette elő, egyúttal pedig a centocellei San Felice da Cantalice titulusát jelölte ki címtemplomaként. Tagle bíborost XVI. Benedek 2010 októberében nevezte manilai érsekké, majd 2012. szeptember 18-án bíborossá kreálta. 2015 májusától a Nemzetközi Karitász elnöke. Ferenc pápa 2019. december 8-én a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusává nevezte ki.

Ferenc pápa Ilson de Jesus Montanari érseket, a Püspöki Kongregáció titkárát a Római Szentegyház camerlengo helyettesévé nevezte ki.

Hírdetés

Ferenc pápa Irak apostoli nunciusává nevezte ki Mitja Leskovar nunciatúrai tanácsost, egyúttal pedig beneventói címzetes érsekké tette. Az új nuncius 1970. január 3-án a szlovéniai Kranj-ban született, 1995-ben szentelték pappá, majd kánonjogból doktorált. 2001-ben lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába. A következő missziós állomásokon dolgozott: Banglades, Németország, India. Beszéli az olasz, a német, az angol, a horvát, a francia, a spanyol és természetesen a szlovén nyelvet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »