Trump felmondja a ’87-es rakéta-megállapodást Oroszországgal

Trump felmondja a ’87-es rakéta-megállapodást Oroszországgal

Donald Trump amerikai elnök bejelentette szombaton, hogy az Egyesült Államok felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt.

Trump Nevadában tett kampánykörútja után jelentette be ezt, de nem bocsátkozott részletekbe, nem mondta, hogy Oroszország szerinte mivel sérti meg az egyezményt.

– fogalmazott Trump.

– mondta, hozzátéve: nem tudja, hogy elődje, Barack Obama miért nem tárgyalt ez ügyben az oroszokkal, s miért nem hátrált ki a szerződésből.

Jonh Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még a hétvégén Oroszországba, majd Azerbajdzsánba, Örményországba és Grúziába látogat az ügy miatt.

James Mattis amerikai védelmi miniszter már október elején, Brüsszelben “tarthatatlannak” nevezte az INF-szerződés Oroszország általi megsértését, s ismételten figyelmeztetve Moszkvát: amennyiben nem változtat, az Egyesült Államok is kénytelen lesz hasonló képességeket kifejleszteni.

Hírdetés

Az oroszok szerint az USA sértette meg a szerződést

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu még júliusban kijelentette, hogy szerinte Washington fel akarja bontani az INF-et. Az orosz miniszter szerint az amerikai vádak nincsenek alátámasztva, a szerződést pedig éppen az USA sérti meg azzal, hogy Európa különböző pontjain rakétakilövő állásokat telepítenek, melyeknek hatótáva eléri “Oroszország szinte egész európai részét”.

Oroszország már korábban kilátásba helyezett „válaszlépéseket”, számítva az amerikai kihátrálásra. Éppen egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban már jelezte: országa „haladéktalanul és szimmetrikus módon” reagál majd, ha az Egyesült Államok felmondja a szerződést.

Az INF-szerződést – Szerződés az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között a közepes és rövid hatótávolságú rakétáik felszámolásáról – Washingtonban írta alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) főtitkára 1987. december 8-án. Az amerikai szenátus fél évvel később, 1988. május 27-én ratifikálta, és a moszkvai június 1-jei ellenjegyzést követően lépett életbe.

A szerződés földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákról és robotrepülőgépekről rendelkezett. A hatótávolságot 500-5500 kilométerben határozták meg. Az egyezmény – amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában – megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

hirado.hu, teraz.sk

Nyitókép: usnews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »