Tisztességes Szlovákiáért: Pellegrini első lépésben váltsa le Gašpart

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés képviselői bíznak benne, hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) mint megbízott belügyminiszter első lépése Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány leváltása lesz – áll a kezdeményezés által közzétett keddi sajtónyilatkozatban, melyet Juraj Šeliga, Martina Strmeňová és Ján Gálik írtak alá.

Számítanak továbbá a rendőrfőkapitány kiválasztási eljárása terén bejelentett módosításokra és egy független rendőrségi szerv létrehozására is. Hozzáteszik: Gašpar leváltását az első és legfontosabb lépésnek tekintik ahhoz, hogy a polgárok újra bízni kezdhessenek a belügyminisztériumban, és hogy megvalósulhasson Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának, valamint a Ján által felvetett összes ügynek a független kivizsgálása.

A Tisztességes Szlovákiáért jelszóval tartott tüntetések szervezői hozzátették: a kezdeményezés további tevékenységéről tájékoztatni fognak. „Ne tévesszék össze a tisztességünket az elkötelezettség és a kitartás hiányával” – üzenték a szervezők.

Peter Pellegrini még kedden elmondja, milyen lépéseket tervez a belügyminisztériumnál, melynek vezetésével Tomáš Drucker távozása után átmenetileg megbízták. Ezt azután jelentette be, hogy Drucker átadta lemondását Andrej Kiska államfőnek, és Pellegrini átvette a minisztérium átmeneti vezetéséről szóló megbízást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »