Szoros együttműködés várható biztonsági kérdésekben a Brexit után is

Szoros együttműködés várható biztonsági kérdésekben a Brexit után is

BUDAPEST. Nagy Britannia kilépése az unióból rengeteg kérdést vet fel, ezek általában a gazdasággal kapcsolatosak, a biztonságra viszonylag kevesebb figyelem irányul, holott a Brexit az unió védelem- és biztonságpolitikáját is befolyásolja, de hogy mennyiben, arról Nagy-Britannia budapesti nagykövetét kérdezték a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

„Európa biztonsága a mi biztonságunk” – ez volt az egyik kulcsmondata a védelmi együttműködésről szóló müncheni beszédnek. Theresa May az idei biztonságpolitikai fórumon azokat a tényezőket sorolta, amelyek érvként szolgálhatnak az unió számára egy szoros védelmi együttműködéshez az Egyesült Királysággal.

„Változatlanul mi leszünk a legnagyobb európai befizetők a NATO-ban. Változatlanul az a szereplő leszünk, aki képes globális szinten hatást gyakorolni, változatlanul rendelkezni fogunk a nukleáris elrettentő képességgel és változatlanul állandó tagjai leszünk az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Jelentős résztvevői vagyunk a világ biztonságának, és nem fordítunk hátat az európai biztonság fenntartásának sem” – magyarázta Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete.

Nem érdekük a védelmi politika megváltoztatása

A nagykövet úgy véli, nem a kül- és a védelmi politika lenne az a terület, ahol jelentős változásokat szeretnének, hiszen ez nem érdekük.

Theresa May szerint szükség lenne egy új, a belső biztonsággal kapcsolatos megállapodásra az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Ennek főbb elemei lennének az európai elfogatóparancs, a bűnüldöző szervek közötti együttműködés, a schengeni információs rendszer, illetve az ezen belüli kooperáció.

Iain Lindsay arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság globális szereplő a biztonság terén, és úgy vélte, ezt el kellene ismerni a jövőbeni biztonsági védelmi partnerségben is, amelyet az Egyesült Királyság megköt az Európai Unióval.

Hozzátette, hogy az ilyen jellegű megbeszéléseken azt tapasztalja, hogy egyáltalán nincs törekvés nagy változásokra ezen a téren. „Amikor Nagy-Britannia úgy döntött, hogy elhagyja az uniót, az emberek szeme előtt megjelenő témák között nem a külpolitika és a külkapcsolatokon szerepeltek, hanem sokkal inkább olyan ügyek, mint a migráció, az európai bíróság és az, hogy Nagy-Britannia visszavenné az ellenőrzést Brüsszeltől” –fejtette ki Iain Lindsay.

Továbbra is részt vesznek a terrorizmus elleni harcban

Nagy-Britannia budapesti nagykövete reálisnak tartja, hogy az unió belső biztonságát tekintve továbbra is részt vesznek a terrorizmus elleni harcban. A nagykövet szerint néhány területen van értelme együttműködni, és van olyan terület, amelyen egyértelművé tették, hogy vissza akarják venni az ellenőrzést az Európai Bíróságtól.

Elmondta: az alapelv az, hogy amennyire lehet, szeretnének együttműködni az unióval, de lesznek olyan ügyek, amelyekkel kapcsolatban ezt nem kívánják megtenni. „Valóban, nagyon világos számunkra, hogy szeretnénk elhagyni az Európai Uniót” – fogalmazott Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »