Szokatlan hidegre figyelmeztetnek a meteorológusok

Szokatlan hidegre figyelmeztetnek a meteorológusok

A következő napokban is télies, széllel súlyosbított, különösen hideg időjárásra kell számítani a meteorológusok figyelmeztetése szerint. A meteorológiai szolgálat vasárnap reggel a hideg miatt az egész országban érvényes sárga jelzést bocsátott ki, a figyelmeztetés csütörtök reggel 10 óráig lesz érvényben.
Hétfőn reggeltől ugyanakkor még erősebb, narancssárga színű jelzést adtak ki, amely többek között Erdély keleti és déli megyéit érinti, ez ugyancsak március elsejéig van érvényben. A szakemberek előrejelzése szerint

a hideghullám fokozatosan fog erősödni, az egész országban mínusz fokokra kell számítani napközben is. A minimális hőmérséklet a mínusz 22 fokot is elérheti,

az erősödő szél pedig fokozni fogja a hidegérzetet. Az ország keleti és dél-keleti részében ugyanakkor csapadékra és hóviharokra figyelmeztetnek mától kezdődően.

Hétfőn és kedden mindegyik bukaresti, illetve Dolj megyei állami iskolában, illetve Suceaván a Ştefan cel Mare egyetemen felfüggesztették a tanítást a szélsőséges időjárás miatt – írja a Hotnews.ro hírportál. Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere azt nyilatkozta: nem kizárt, hogy a kényszerintézkedést a következő napokban meghosszabbítják. „Bennünket mindenekelőtt a polgárok élete és egészsége érdekel” – fogalmazott Firea hangsúlyozva, hogy a napokban szélre, fagyra és kiadós havazásra is kell számítani a fővárosban. Florin Lixandru főtanfelügyelő hozzátette: a magániskolák maguk döntik el, hogy felfüggesztik-e a tanítást.

Az Országos Készenléti Felügyelőség (IGSU) eközben közleményében arról számolt be: országos szinten több mint 5000 tűzoltó áll készenlétben. Több operatív csoportot is felállítottak főként a veszélyeztetettebb térségekben, és folyamatosan kommunikálnak a megyei készenléti felügyelőségekkel.

Az IGSU azt javasolja a sofőröknek, hogy ha hosszabb útra indulnak, előzetesen tájékozódjanak az egyes szakaszok állapotáról, illetve bizonyosodjanak meg arról, hogy a gépkocsi fűtőberendezése jól működik. A szélsőséges körülményekre figyelmeztet az egészségügyi minisztérium is, amely azt javasolja, hogy a következő napokban a lehető legkevesebb időt töltsük a szabadban, ha pedig erre mégis sor kerül, ajánlott különösen odafigyelni a végtagok melegen tartására, illetve fokozottan figyeljünk oda a vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztására és a higiéniai szabályok betartására. A szaktárca közleménye szerint a hidegben főként a gyermekekre kell nagy figyelmet fordítani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »