Szlovákia ideiglenesen befagyasztja a szlovák-vietnami kétoldalú kapcsolatokat

Amíg Szlovákia nem kap elfogadható magyarázatot Hanoitól arra vonatkozóan, hogyan jutott el az elrabolt állampolgáruk Vietnamba, a Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma (MZVaEZ) befagyasztja a szlovák-vietnami kétoldalú kapcsolatokat – közölte Boris Gandel külügyi szóvivő pénteken, reagálva arra, hogy az SaS párt felszólította Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminisztert, hívja vissza hivatalából a vietnami nagykövetet.

A külügyi tárca állásfoglalása szerint a két ország külügyminisztereinek New York-i találkozója óta a tárca nem kapott választ Vietnamtól. Amennyiben teljes mértékben, hivatalosan is beigazolódik a vietnami féllel szemben támasztott igen súlyos gyanú, annak beható diplomáciai következményei lesznek, tette hozzá a szóvivő.

Hírdetés

Az SaS pénteken felszólította Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminisztert, hogy redukálja a Vietnami Szocialista Köztársaság szlovákiai képviseletét egy nagyköveti jelenlétnél alacsonyabb diplomáciai szintre. A felszólítást az ellenzéki párt azzal indokolta, hogy a vietnami kormány Trinh Xuan Thanh vietnami állampolgár elrablásával összefüggésben durván kihasználta Szlovákiát azáltal, hogy az elrabolt személyt az országon keresztül, ráadásul egy szlovák kormánygéppel szállították haza.

– jelentette ki Martin Klus, az SaS parlamenti képviselője.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »