Sci-fi szökevények a kertünk végében II. – A pókszázlábú

Sci-fi szökevények a kertünk végében II. – A pókszázlábú

Sorozatunk második részében (a medveállatkákról szóló első részt elolvashatja itt) ugyancsak egy gondolatkísérlettel indítanánk. Mindenki ismeri azokat a horrorfilmeket, melyekben a tudósok felelőtlen kísérletezése, radioaktív szennyezés, vagy esetleg természeti katasztrófa hatására olyan élőlények jönnek létre, melyekben két faj legijesztőbb és legveszélyesebb tulajdonságai ötvöződnek. A cikkünkben szereplő ízeltlábút vizsgálva újra bizonyítást nyer, hogy nem kell filmekben keresnünk a fura szerzeteket, azok ott élnek a kertünk végében, vagy akár lakásainkban.

Amikor először meghalljuk a légyölő pókszázlábú nevet, valószínűleg nem ébred bennünk szimpátia e különleges élőlény iránt. És valóban, fizimiskájában a pókok és százlábúk legvisszataszítóbb jegyeit ötvözi. Hosszú pókszerű lábainak száma az állat korával egyre nő, míg végül eléri a 15 párt. Két hosszú csápja testhosszával megegyező méretű, s módosult állkapcsi lábai egyenesen riogatón hatnak.

A nemzeti érzelműeknek egy cseppnyi vigaszt adhat, hogy fején található különleges szervét, melyről ma azt tartjuk, hogy bizonyos kémiai anyagok vagy hő érzékelésére szolgál, egy magyar kutatóról Tömösváry Ödönről kapta.

Bátran lássuk vendégül

Ezután a nem túl hízelgő jellemzés után mégis azt kell mondanunk, ne legyünk feltétlenül szomorúak, ha megpillantjuk ahogy épp végigsprintel a fürdőszoba falán. Ugyanis ez a különleges éjjeli vadász éppen a számunkra kellemetlen ízeltlábúakat prédálja. Étlapján szerepelnek a különböző csótányok és legyek, de nem veti meg a pókokat sem.

Nem tudom, hogy a legyeknek lehetnek-e rémálmaik, de azt bizton állíthatom, hogy ha vannak, akkor épp a pókszázlábú a főszereplőjük. Zsákmányát villámgyorsan képes megragadni első ostorszerű lábaival, majd állkapcsi lábaival megmérgezi őket, így az áldozatok azonnal megbénulnak. Ha azonban emberrel találkozik gyorsan menekülőre fogja, így bár csípése a méhcsípéshez hasonlóan fájdalmas, mégsem igazán érdemes félnünk tőle.

Hírdetés

Gyorsan elinal

Másodpercenként 40 centimétert képes megtenni, ami testhosszának több mint tízszerese. Csak összehasonlításként a 100 méteres síkfutás világrekordját Usain Bolt tartja 9,58 másodperces idővel. Nagy szerencséje volt azonban, hogy nem állt mellette egy vele egymagas pókszázlábú is a startvonalnál. Neki ugyanis feleennyi idő is elég lett volna a táv teljesítéséhez.

S hogy kire emlékeztethet bennünket a filmvilágból?

Fotó: https://bloody-disgusting.com/ és www.wikipedia.org

Amennyiben pedig szeretnénk megismerkedni a minivilág további érdekes képviselőivel, bátran szemezgethetünk ezen az oldalon.

Kováč Barnabáš

Nyitókép: www.pinterest.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »