Római városka maradványaira bukkantak az isztambuli Haydarpasa pályaudvar alatt

Egy késő római és bizánci kori tengerparti település maradványait fedezték fel a régészek az isztambuli Haydarpasa vasúti pályaudvar sínjei alatt, megerősítve azt a feltételezést, hogy a terület hajdanán kereskedelmi központként működött.

„Az ásatási munkálatok során kiderült, hogy a Haydarpasa pályaudvar helyén egykor egy tengerparti város állt” – mondta Aykurt Nuhoglu, Isztambul Kadiköy negyedének polgármestere. A helyi vezetőség közleménye szerint a vasúti sínek eltávolítását követően egy török fürdő és egyéb építmények, csatornák és utak nyomaira, valamint régi agyagedények töredékeire és pénzdarabokra is bukkantak a területen.

A török régészek reményei szerint az immár két hónapja tartó ásatási munkálatok további részében egy elveszett kikötő romjait is sikerül feltárniuk. A szakemberek szerint ugyanis a maradványok igen nagy területre terjednek ki. Az illetékesek szerint a térség négy történelmi időszak – késő római kor, bizánci kor, Ottomán Birodalom és köztársaság – nyomait őrzi magán.

Hírdetés

A Haydarpasa pályaudvart német mérnökök építették 1908-ban a Boszporusz ázsiai oldalán, közvetlenül a tengerparton. A Német Birodalom becsvágyó Berlin-Bagdad vasúti projektjének része volt, amely célul tűzte ki a térség feletti ellenőrzés és befolyás megszerzését.

A lenyűgöző építményt 2013-ban zárták le felújítási munkálatok miatt. A tervek szerint az állomás az év végén kezdi meg ismét a működést.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »