Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Az idei év első felében nem került sor csoportos vagy tömeges elbocsátásra az országban. Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi miniszter összegzése szerint 2246 alkalmazottat fenyegetett csoportos elbocsátás, de végül csak 310-nek mondtak fel.

 „A munkáltatók ugyan egy kicsit óvatosabbak lettek, de a csoportos elbocsátások terén nincs változás a tavalyi évhez képest” – mondta, bár hozzátette, a baromfitenyésztő ágazatban lehet leépítés. „Ugyanakkor nagyságrendekkel eltér a veszélybe kerülő munkahelyek és a végül valóban elbocsátott alkalmazottak száma” – tette hozzá.

A miniszter a betöltetlen állásokra vonatkozó adatokról azt mondta, irreálisak, ugyanis sokszor a munkaadók és a munkaközvetítő ügynökségek is bejelentik ugyanazokat a munkahelyeket a hivataloknak.

Meg kell szüntetnünk ezt a duplicitást, hogy a szabad munkahelyekre vonatkozó számok a valóságot tükrözzék

– tette hozzá Richter.

Hírdetés

Más gondok is vannak a cégek és a munkaügyi hivatalok közreműködésével. „20 668 olyan állásról tudunk, amelyet betöltetlenként jelentettek be a cégek, de mégsem működnek együtt a hivatalokkal, hogy alkalmazottakat vegyenek fel ezekre a helyekre. Ennek egyik oka, hogy nem hazai, hanem külföldi, nem uniós tagországból származó vendégmunkásokat akarnak felvenni” – jelentette ki Richter.

A munkaügyi hivatalok az első félévben 2844 álláspályázatot hirdettek meg, melyeken 37 680 munkanélküli vett részt, de csupán 1802 embert, a jelentkezők mindössze 3,77%-át vették fel közülük a munkaadók. Richter úgy véli, ennek több oka is van. A munkáltató ugyan bejelenti a megüresedett állást, de nem áll szándékában azonnal betölteni,emellett minden negyedik szabad munkahelyet duplán jelentenek be a hivatalnak: a munkaadók és az ügynökségek. „Emellett az állások 80 százalékát már úgy jelenti be a munkaadó, hogy azokra kimondottan vendégmunkásokat akar felvenni” – mondta Richter, és hozzátette, elutasítja ezt az eljárást.

Elegendő és megfelelően képzett munkaerő van idehaza. Ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy külföldi munkaerőt csakis a hivatalosan nyilvántartott hiányszakmákba lehessen felvenni

– mondta a miniszter.

Hozzátette, a munkaadók a hazai munkaerővel kapcsolatban legtöbbször a nem megfelelő képzettséget jelölik meg kifogásként, illetve nem akarnak idősebbeket alkalmazni. A jelentkezők pedig leggyakrabban az alacsony bér miatt utasítják vissza a felkínált állást, vagy mert megoldhatatlan számukra a munkahelyre utazás, és nincs üzemi járat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »