Politikai ambíciókat dédelget a volt ENSZ-főtitkár

Hazatért Dél-Koreába csütörtökön Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, aki a szöuli Incshon Nemzetközi Repülőtéren újságíróknak azt mondta, hogy a gazdasági, biztonsági és belpolitikai kihívásokkal szembesülő dél-koreai nép egyesítésén fog fáradozni.

Ban jelezte: továbbra is hajlandó mindent beleadni országa helyzetének javításáért.

Az ENSZ-t tíz éven át vezető exfőtitkárt sokan szívesen látnák a korrupciós botrányba keveredett és hivatalából nemrég ideiglenesen felfüggesztett Pak Gun Hje dél-koreai elnök helyén. Több felmérés szerint a diplomata majdnem olyan népszerű, mint az ellenzéki Demokrata Párt egykori vezetője, Mun Dzse In. Az emberi jogi aktivistaként is tevékeny Mun volt Pak ellenfele a 2012-es elnökválasztáson.

A volt ENSZ-főtitkár azonban úgy döntött, először felméri, hogy igényt tartanak-e rá egyáltalán politikusként és lehetséges elnökjelöltként a dél-koreaiak.

„Bármiféle személyes érdek nélkül szeretnék dönteni a kérdésben. Nem fogok sokáig hezitálni” – ígérte.

Az alkotmányos vádeljárás alatt álló Pak konzervatív pártjának többtucatnyi képviselője jelezte eddig, hogy csatlakozna Banhoz, ha a politikai szerepvállalás mellett dönt.

A sajtótájékoztatón Ban egyúttal tagadta az ellene felhozott vesztegetési vádakat. „Visszatérésemmel egy időben több történet látott napvilágot rólam az újságban és a televízióban, de egyiknek sincs köze az igazsághoz” – hangsúlyozta Ban. „Nincsen szégyellnivalóm” – tette hozzá.

Egy dél-koreai folyóirat nemrég azt állította, hogy Ban még külügyminiszterként 230 ezer dollárt (csaknem 70 millió forintot) kapott egy helyi üzletembertől, Pak Jon Csától. A volt ENSZ-főtitkár megalapozatlannak nevezte a jelentést, és jogi lépésekkel fenyegette a lapot. Ban testvéréről és unokaöccséről is hasonló hírek kaptak szárnyra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »