Pénteken indul az aláírásgyűjtés a Partiumban a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására

Pénteken indul az aláírásgyűjtés a Partiumban a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására

Pénteken kezdi meg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Partiumban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését támogató aláírások gyűjtését – közölte a párt csütörtökön.
„Az EMNP megalakulásától kezdve fő programpontjának tekinti a történelmi régiók romániai visszaállítását. Hisszük és valljuk: nem csak a magyar közösségek területi autonómiájára van szükség, hanem arra is, hogy az összes történelmi régió saját pénzügyi és közigazgatási hatáskörökkel rendelkezzen. Tulajdonképpen nem kérünk mást, mint a német modell romániai alkalmazását, hiszen ami Németországban működik, az nekünk is megfelel” – idézte Csomortányi István pártelnököt az EMNP közleménye.

A párt elnöke rámutatott:

a román kormányzatok mindmáig adósak maradtak az ország közigazgatási átalakításával, az 1968-as megyereform pedig szerinte kifejezetten káros volt a magyar közösségekre nézve.

Hírdetés

„Az SZNT európai polgári kezdeményezése szoros összefüggésben van a történelmi régiókkal, ez ugyanis – a Minority SafePackhez képest – már nem csupán nyelvi és kulturális jogokról, hanem földrajzi területekről és költségvetési forrásokról szól. Célunk, hogy az Európai Unió parlamentje úgy szabályozza az uniós kohéziós politikákat, hogy a tagállamok az EU-s forrásokat ne hasznosíthassák valamely régió kárára, elsorvasztására” – szögezte le Csomortányi István.
Megjegyezte: a történelmi régiók alatt olyan földrajzi egységeket értenek, melyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságokkal rendelkeznek. Úgy vélekedett:

nemcsak a magyarok által lakott régióknak származna előnyük a kezdeményezésből, így azt akár román nemzetiségűek is nyugodt szívvel támogathatják.

A pártelnök nagyváradi sajtótájékoztatón elhangzott: pénteken Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke közösen megkoszorúzzák a nagyváradi várban nemrég felavatott, Szent László sírját jelölő emlékhelyet, majd ezt követően a Szent László Napok keretében működő, néppárti közéleti sátorban tájékoztató fórumot tartanak, mellyel hivatalosan is kezdetét veszi az európai polgári kezdeményezéshez kötődő partiumi aláírásgyűjtés.

– hangoztatta az EMNP elnöke.

Az európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy az EU a kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az SZNT által kidolgozott kezdeményezést 2020. május 6-ig hét uniós tagállam legalább egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság asztalára kerülhessen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »