Övön aluli ütések Gútán – Violáék (MKP) és Forróék (helloGúta) sem válogatnak az eszközökben

Övön aluli ütések Gútán – Violáék (MKP) és Forróék (helloGúta) sem válogatnak az eszközökben

Feszült a hangulat Gútán az önkormányzati választások előtt. A településnek három, aránylag egyforma eséllyel induló polgármester-jelöltje is van. Ami Horváth Árpádot (MKP), Németh Ivetát (ForTe) Forró Tibort (hello Gúta) és körét mégis megkülönbözteti egymástól, az a november 10-i megmérettetés előtti módszerek.

Mindez sokkal beszédesebb a választók számára bármilyen kampánynál, mert nem csak azt mutatja meg, amit az adott jelölt a kampányban önmagáról láttatni szeretne, hanem azt is, hogy milyen az adott személy valójában és mi mindenre képes a hatalomért.

Egyes MKP-sok továbbra is bezárnák az iskolát

Gútán az egyik vezető, várost is megosztó téma a helyi iskola (Rákóczi ) felszámolásának ill. összevonásának kérdése, mellyel a Körképen is behatóan foglalkoztunk. Az MKP helyi vezetése (néhány kivétellel és a civileket leszámítva)  – politikai öngyilkosság ide vagy oda – , különböző jól behatárolható okok miatt megpróbálta átvinni az ügyet. A hatalmas közfelháborodás, és a helyi aláírásgyűjtés végül átmenetileg meghátrálásra kényszerítette őket.

A cikkben szereplő övön aluli ütések egyik magyarázatát is itt kell keresni. A Viola Miklós vezette helyi MKP ugyanis a pártlistán szereplő, iskolaösszevonást ellenző MKP-s társaikat megkerülve, kigolyózva, sok-sok apró húzással a jelek szerint azon dolgozik, hogy inkább a szintén összevonás párti Szeretlek Gúta csoportosulás független jelöltjei kerüljenek be a testületbe.

Helyi forrásaink szerint a Viola Miklós vezette iskolabezárást szorgalmazó MKP-sek (Viola Miklós, Koczkás Beáta, Finta Zoltán, Madarász Róbert, Hajas Tamás) és a Szeretlek Gúta PT függetlenként induló jelöltjei között szorosabb a kapcsolat, mint Viola és az összevonást ellenző MKP-sek és a velük kiegészülő, de szintén MKP listán induló Köz-Ért Polgári Társulás jelöltjei között.

Sokatmondó például Décsi Katalin, a gútai egyházi iskola igazgatónőjének indulása, mivel a Rákóczi iskola bezárásából épp az egyházi iskola profitálna. Az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy Violáék nem is az MKP-nak foglaltak le reklám felületeket a városban, hanem a Szeretlek Gúta PT-nek (melynek tagjai, mint már leírtuk, épp az iskolabezárást szorgalmazó helyi MKP-sok.)

Hírdetés

helloGúta – közpénzekből

A másik övön aluli és etikátlan húzás a választások előtt a hello Gúta jelöltjeinek eljárása. Ők nemes egyszerűséggel a Kisebbségi Kulturális Alaptól kapott 6 ezer eurós támogatást használják fel polgármester-jelöltjük és képviselőjelöltjeik propagálására, leplezetlenül. A gond ezzel „csak“ annyi, hogy a támogatási szerződés 2.9 pontjának f. bekezdése mindezt kifejezetten tiltja. A szerződésben ugyanis ez áll:

Mindezt a Gútai Újságra (www.gutaiujsag.sk) támogatást kapott szerződésükben szerepel. A dokumentum a Körkép.sk szerkesztőségének birtokában van.

Hogy a Forró Tibor, Forgács Attila és a többiek által képviselt helloGúta mennyire veszi komolyan saját vállalásukat, az alábbiak is mutatják (képek):

Gútán tehát öldöklő küzdelem zajlik a polgármesteri posztért és a képviselőtestületbe kerülésért. Ki tiszta, ki kevésbé tiszta módszerekkel játszik. A választók, amikor november 10-én elmennek szavazni, jó, ha mindezt figyelembe veszik. Aki ugyanis övön aluli ütésektől sem riad vissza a kampányban, az kérdés, mire lesz képes akkor, ha hatalomra kerül.

Király Zsolt

Nyitókép: reprofoto (Gúta TV fb-oldala)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »