Örökbefogadás: a szeretet felülírja a biológiai korlátokat – A jobb törvényeknek hála egyre több gyermek talál szerető szülőkre

Örökbefogadás: a szeretet felülírja a biológiai korlátokat – A jobb törvényeknek hála egyre több gyermek talál szerető szülőkre

Nincs különbség aközött, ahogyan biológiailag saját vagy örökbefogadott gyermekünket neveljük – szögezi le egy édesanya, amikor négyéves kislányáról, illetve az adoptálás folyamatáról kérdezzük. Az elmúlt egy évben mindhárom székelyföldi megyében emelkedett az örökbefogadott gyermekek száma – ez egyrészt a kedvező törvénymódosításnak tudható be, de sokat javult az adoptálás társadalmi megítélése is.
Egyértelműen pozitív következményei lettek az örökbefogadásra vonatkozó jogszabály tavalyi módosításának, amelynek nyomán több szempontból is leegyszerűsödött az eljárás, ugyanakkor az adoptálás társadalmi elfogadottsága ettől függetlenül is sokat javult az elmúlt években térségünkben. A lapunknak nyilatkozó szakemberek egyhangúlag arról számoltak be, hogy a három székelyföldi megyében évről évre javulnak a mutatók:

egyre több gyermeket adoptálnak, illetve nyilvánítanak örökbe fogadhatónak, és folyamatosan növekszik a lehetőség iránt nyitott párok száma, valamint azoké is, akik erre hivatalosan jogosultak.

Hírdetés

Az örökbefogadásra vonatkozó, 2004/273-as számú törvényt tavaly módosította a kormány, amivel egyrészt csökkentették a bürokráciát, ugyanakkor növelték az örökbe fogadó szülőknek járó juttatások értékét is. Az új jogszabály egyik legfontosabb pozitívuma, hogy a feltételeknek eleget tevő párok számára a korábbi kettő helyett immár öt évre állítják ki az alkalmasságra vonatkozó bizonylatot. Ennek köszönhetően jóval kevesebb a papírmunka. Egy másik fontos változás volt annak a kötelezettségnek az eltörlése, amely alapján a gyermekvédelmi igazgatóságnak fel kellett keresnie a kiskorú negyedfokú rokonait, hogy beleegyezésüket adják az örökbefogadáshoz.

A módosítás új anyagi juttatásokat is bevezetett, így az 1,2-es szociális referenciamutatóval (ISR) számolva a 3 és 6 év közötti gyerekek esetében havi 600 lej támogatást biztosítanak az örökbe fogadó családnak. Ekkora összeget biztosítanak akkor is, ha fogyatékkal élő gyermekről van szó, függetlenül a korától, illetve ha a család két testvért adoptál. Havi 900 lejes juttatás illeti meg azokat, akik 7 évesnél nagyobb gyermeket, három testvért, illetve súlyos fogyatékkal élő kiskorút fogadnak örökbe – ez 50 százalékos értékemelést jelent az út törvényben.

Az anyagi támogatást az örökbefogadás véglegesítésétől kapja a család mindaddig, amíg a gyerek betölti a 18. életévét, illetve ha folytatja tanulmányait, 26 éves koráig meghosszabbítják a juttatás folyósítását.

Az örökbe fogadó család ugyanakkor évi 1500 lejre jogosult rehabilitációs költségek fedezésére, ha erre orvosi javaslatra szükség van. Az összeget az örökbefogadás utáni megfigyelési időszak alatt folyósítják. Továbbá, ha a család a lakóhelyétől eltérő megyéből fogad örökbe, az állam fizeti az utazás és a szállás költségeit: napi 200 lejt folyósítanak személyenként, legfeljebb tíz napra. Mindezen előírások módosításának nem titkolt célja volt az örökbefogadás folyamatának felgyorsítása és megkönnyítése minden érintett fél számára.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »