Október 1-je után is lesz magyar határzár, de a visegrádi országokra vonatkozó kivételek megmaradnak

Október 1-je után is lesz magyar határzár, de a visegrádi országokra vonatkozó kivételek megmaradnak

Október 1-je után is érvényben marad a magyar határzár intézkedés, de a külföldiek beutazását tiltó rendelkezés alól a visegrádi országok polgárai továbbra is kivételt kapnak.

Ennek értelmében a cseh, lengyel és szlovák állampolgárok beléphetnek Magyarország területére, amennyiben  igazolják, hogy szeptember 1-je előtt foglaltak szállást az ország területén, és a határ átlépésekor fel tudnak mutatni egy öt napnál nem idősebb negatív PCR tesztet, amely magyar vagy angol nyelvű.

A szlovák állampolgárok ezen kívül legfeljebb 24 órára és legfeljebb a határátkelőtől számított 30 kilométeres távolságban beutazhatnak Magyarországra.

Hírdetés

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfői bejelentése során hangsúlyozta, hogy a visegrádi országokak szembeni kivételek lehetővé tétele hátterében az áll, hogy ezek az országok a kezdetektől együttműködtek a járvány feltartóztatásában Magyarországgal.

A magyar kormány szeptember 1-jén rendelt el határzárat a koronavírus-járvány újbóli fellángolása miatt.

A visegrádi országoknak nyújtott kivételek miatt az Európai Bizottság bírálta Budapesetet, azt állítva, hogy „állampolgársági alapon diszkriminálja az EU polgárait” és sérti „a schengeni övezet integritását”.

Körkép.sk,Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »