Nyílt nap és nyári egyetem a gernyeszegi Teleki-kastélyban

Nyílt nap és nyári egyetem a gernyeszegi Teleki-kastélyban

Nyílt napot tartanak szombaton a Maros megyei Gernyeszegen levő Teleki-kastélyban és annak parkjában, ugyanott nyári egyetem is kezdődik, amelynek fő témája a kastély restaurálása.

A Marosvásárhelytől 18 kilométerre fekvő helyszínen szervezett Kastélynap elnevezésű rendezvény a Kastély Erdélyben című fotókiállítás megnyitójával kezdődik. Szabó Tamás fotós két év alatt dokumentálta az erdélyi kastélyok és kúriák jelenlegi állapotát, ebből az anyagból válogatták össze a tárlat anyagát. Egy másik kiállítás a Teleki-kastély életének mozzanatait örökíti meg úgy, ahogyan ezt Raluca Pascalau építész és Alex Csaba Nistor művész látta.

Gazdag gyerekprogrammal várják a családokat, lesz kincskereső kalandjáték, kézműves műhely és hintózni is lehet a kastélyparkban. A résztvevők megismerkedhetnek az épület és a Teleki-család történetével, de vezetett séta során megtekinthető a gernyeszegi református és ortodox templom, valamint a Teleki-kripta.

Hírdetés

A kastélynapon levetítik az Utolsó nagyasszony című történelmi dokumentumfilmet, amely zabolai Mikes Johanna grófnő kalandos életét dolgozza fel. A 2018-ban bemutatott filmet Ugron Zsolna és Bertha Lívia rendezte. A programot néptáncelőadás, Mátyás király korabeli táncok, valamint Tasi Nóra és Sárosi Péter koncertje egészíti ki.

Ugyanott zajlik július 20. és 29. között a nyári egyetem, amelynek központi témája a Teleki-kastély restaurálása. Az Arché Egyesület a Teleki-kastély Egyesület által szervezett táborba olyan fiatalokat várnak, akik számára fontos a kulturális örökség. A nyári egyetem célja a Teleki-kastély felújításához szükséges dokumentáció előkészítése.

A kommunizmus idején államosított épületet 2006-ban szolgáltatták vissza a tulajdonos leszármazottainak, majd 2011-ben költözött ki onnan a tuberkulózis által veszélyeztetett gyermekek otthona, így a Teleki-család csak ezt követően vehette birtokba.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »