Nem szippantanák el a tehetségeket – Szabó Tünde államtitkár válaszolt a magyar kormány sporttámogatásait érő bírálatokra

Nem szippantanák el a tehetségeket – Szabó Tünde államtitkár válaszolt a magyar kormány sporttámogatásait érő bírálatokra

A határon túli magyarság támogatása, nem pedig a tehetségek elszippantása a célja Magyarország kormányának a székelyföldi sportakadémiák létesítésével. Szabó Tünde, az Orbán-kabinet sportért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy mindezt nem tartják pazarlásnak, hanem befektetésként tekintenek rá.
A határon túli sportakadémiák létesítésével nem a fiatal, tehetséges magyar sportolók elszippantása a célja a budapesti kormánynak – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Szabó Tünde, Magyarország sportért felelős államtitkára. A barcelonai olimpia egykori ezüstérmes úszóját azok után kérdeztük, miután Romániában egyes szakemberek – főként edzők és sportújságírók – mintegy hátulütőként emlegetik az akadémiák létesítését és működtetését.

Hírdetés

A kételkedők nem tudnak megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy az itthon nevelt sportolók nem Románia, hanem Magyarország színeiben képzelik el jövőjüket.

Nem teljesen azonos, de hasonló kérdésben legutóbb a bukaresti sportsajtó arra szólította fel Mirel Rădoit, az U21-es labdarúgó-válogatott edzőjét, hogy hagyja ki a keretből Fülöp Lorándot, aki, a Gazeta Sporturilor szerint azzal, hogy Botoşani-ból Felcsútra, a Puskás Akadémiához igazolt, komoly lépést tett a felnőtt magyar válogatott irányába. A szövetségi kapitány, aki nem vitte magával az Olaszországban és San Marinóban szervezett Eb-re a játékost, tagadta, hogy a román sajtó nyomására hagyta volna ki a tavaszi selejtező mérkőzéseken még a keret alapemberének számító marosszéki futballistát.

„Mi nem feltétlenül azért támogatjuk a határon túli gyerekeket, hogy aztán majd a magyar válogatottat erősítsék. Hogy melyik válogatottban szeretne szerepelni, hadd döntse majd el a szüleivel együtt ő. Elsődleges célunk a határon túli magyarság támogatása, nem az, hogy az összes tehetséget elszippantsuk onnan” – szögezte le Szabó Tünde.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »