„Nehéz felülírni a Fidesz és a külhoniak viszonyát” – Toró Tibor politológus a választás eredményéről

„Nehéz felülírni a Fidesz és a külhoniak viszonyát” – Toró Tibor politológus a választás eredményéről

A Fidesz–KDNP is mozgósítani tudta szavazóit, illetve ellenzéki pártok szavazótáborának összeférhetetlensége is hozzájárult a kormányoldal kétharmados győzelméhez a vasárnapi országgyűlési választáson – fejtette ki a Krónikának Toró Tibor politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa. A kolozsvári elemző úgy véli, ahogy a 90-es években kialakult az RMDSZ támogatása, úgy a kettős állampolgárság megadása után stabilizálódni látszik az erdélyi magyarok Fidesszel való viszonya, amit nagyon nehéz lesz fölülírni.
– A választási eredmény nem csupán az ellenzéket lepte meg, hanem a kormányoldalt is. Minek tudható be ön szerint, hogy a közvélemény-kutatók többsége legfeljebb abszolút többséget mért a kormánypártok javára?

– Több oka is van ennek. Egyrészt a közvélemény-kutatások hatékonyságát gyengíti, ha sokan visszautasítják a válaszadást, vagy nem mondják meg, kire szavaznak. Jelen esetben nagyon magas volt ezek aránya, és mindenki arra következtetett, hogy ezek főleg ellenzéki szavazók, akik valamilyen okból kifolyólag nem akarják bevallani pártpreferenciáikat. Másrészt a kampány utolsó heteiben radikálisan megfordult a napirend, úgy tűnt, hogy a Fidesz migráns- és Soros-ellenes kampánya kifulladt, míg az ellenzéknek sikerült a kormánypárt korrupciós ügyeit maximálisan tematizálni.

– Az ellenzék – de alapvetően a kormányoldal is – abban a tudatban élt, hogy a magas, 70 százalék körüli vagy afölötti részvétel az ellenzéknek kedvez. Vajon minek tudható be, hogy mindenki ekkorát tévedett?

– Mindenki abból indult ki, hogy a Fidesz képes körülbelül 2 millió szavazót mozgósítani. Logikus következtetés: ahhoz, hogy megverd, ennél több szavazót kell mozgósítanod. Ezt a számot a 70 százalékban állapították meg.

– Miért sikerülhetett a kormányoldalnak jobban mozgósítania a szavazóit, mint az ellenzéknek? Mit rontottak el az ellenzéki oldalon?

– Nem mondanám el, hogy jobban mozgósított, inkább arról van szó, hogy az ellenzék eleve nehéz helyzetben volt.

Ha megnézzük a helyszíneket, ahol sikerült a Fideszt egyéniben megverniük, alig volt olyan, ahol lazán nyertek, de minden esetben többpárti összefogás és visszalépés eredményeként valósultak meg ezek a győzelmek. Továbbá az együttműködést nehezítette, hogy a választók, ha racionálisak is, nem mindenki fog úgy szavazni, ahogy a pártja szeretné.

Például azokban a körzetekben, ahol a DK régi motorosokat (Bauer Tamás, Niedermüller Péter stb.) indított, nem is sikerült a legjobban az átszavazás, habár kevés hiányzott nekik is a győzelemhez. Igazán sikeresek a kevésbé megosztó arcok lettek, akik Budapesten, a nagyon mediatizált körzetekben indultak, viszont vidéki körzetekben ez az együttműködés alig volt sikeres.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »