Nagyon meglepték Vidnyánszky Attilát

Nagyon meglepték Vidnyánszky Attilát

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese rendezi a megújulás időszakát élő Csiky Gergely Színház első bemutatóját.

Amikor felkérték Csiky Gergely: Buborékok című vígjátékának megrendezésére Kaposváron, Vidnyánszky Attila először meglepődött. A SONLINE által közölt interjúban a rendező elmondta: őt általában vaskos, klasszikus, nagy művek színpadra állítására kérik fel, ez volt az oka a csodálkozásnak.

Vidnyánszky arról is beszélt, hogy

régen rendezett vígjátékot, így várja hát az örömteli lubickolást a poénokban, a vidám helyzetekben, egy jó történetben, amely tele van örök emberi igazságokkal és mának szóló mondanivalóval.

Igazi színészdarab – jutalomjáték a szereplőknek.

Hírdetés

Egy kulturális intézmény megújulása – és ma egy sor színházzal történik ez – az ország gazdagodását, fejlődését mutatja, ami nagy öröm és büszkeség. “Személyesen pedig felelősséget érzek, ugyanakkor várakozással teli szorongást is, de hasonló érzés tölt el bárhol, ha vendégként dolgozom” – mondta az októberi díszbemutató rendezője.

A Nemzeti Színház vezetését Vidnyánszky Attila művész-igazgatóként látja el. Kaposváron jelenleg mened­zser jellegű a vezetés. Melyik változatot tartja a rendező hatékonyabbnak – hangzott az egyik kérdés az interjúban.

“A művészigazgatónak menedzsernek is kell lennie, a menedzsernek pedig szükséges, hogy affinitása legyen a művészet iránt. A kaposvári felállás egyáltalán nem ördögtől való.

Az orosz színházi kultúrában ez az általános: kettéválik a művészeti irányítás és az ügyvezetőség. A kijevi színművészeti főiskolán, ahol én is végeztem, van vezetés-szervezés-marketing szak, ahol színházigazgatókat képeznek” – válaszolta Vidnyánszky Attila.

A rendező szerint a magyarországi színházakra is átültethető lenne ez a gyakorlat. Mint mondta: hosszú ideje éppen ellentétes folyamatokat látunk, pedig jó volna, ha a Kaposvári Egyetemen indulna színházvezetői képzés, szakirány.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »