Mindenki kiállta a pünkösdi királyválasztás próbatételeit Füssön

Mindenki kiállta a pünkösdi királyválasztás próbatételeit Füssön

A Felvidéken nagy hagyománya van a májfaállításnak, de annál kevesebb helyen találkozhatunk az igazi pünkösdi királyválasztással, pedig ez is a legjellegzetesebb pünkösdi népszokások egyike.

Térségünkben szinte minden településen felállítják a szép szalagokkal feldíszített májfákat, ám a legtöbb helyen a fa kivételét már nem kíséri különösebb szertartás. A komáromi járásbeli Füss kilóg a képzeletbeli sorból, hiszen náluk már évek óta visszatérő szórakozás a májfa kimuzsikálása és a pünkösdi királyválasztás.

Sőt, továbbmentek! Hogy ne érje szó a ház elejét, Füssön nem csak pünkösdi királyt, de királynét, herceget és hercegnőt is választanak.

Az idén már hatodik alkalommal megrendezett esemény nem csak a falubeliek között közkedvelt, csodájára járnak a környékbeli településekről is, néhányan még a versengésbe is bekapcsolódnak.

Míg a régmúltban lóverseny, bikafékezés, bothúzás vagy kakasütés útján lehetett megszerezni a kitüntető címet, addig Füssön kevésbé drasztikus megoldásokhoz nyúltak.

nyilatkozta a Körkép.sk-nak Farkas Károly, a község polgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy a pünkösdi mulatság több községbeli csoportosulás közös szervezésének eredménye.

Az izgalmas versenyszámok után, kihirdették az idei év győzteseit, majd utcabállal és tombolahúzással zárták az éjszakába nyúló mulatozást.

Hírdetés

Komjáthy Petőcz Andrea


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »