Mindenki kiállta a pünkösdi királyválasztás próbatételeit Füssön

Mindenki kiállta a pünkösdi királyválasztás próbatételeit Füssön

A Felvidéken nagy hagyománya van a májfaállításnak, de annál kevesebb helyen találkozhatunk az igazi pünkösdi királyválasztással, pedig ez is a legjellegzetesebb pünkösdi népszokások egyike.

Térségünkben szinte minden településen felállítják a szép szalagokkal feldíszített májfákat, ám a legtöbb helyen a fa kivételét már nem kíséri különösebb szertartás. A komáromi járásbeli Füss kilóg a képzeletbeli sorból, hiszen náluk már évek óta visszatérő szórakozás a májfa kimuzsikálása és a pünkösdi királyválasztás.

Sőt, továbbmentek! Hogy ne érje szó a ház elejét, Füssön nem csak pünkösdi királyt, de királynét, herceget és hercegnőt is választanak.

Az idén már hatodik alkalommal megrendezett esemény nem csak a falubeliek között közkedvelt, csodájára járnak a környékbeli településekről is, néhányan még a versengésbe is bekapcsolódnak.

Míg a régmúltban lóverseny, bikafékezés, bothúzás vagy kakasütés útján lehetett megszerezni a kitüntető címet, addig Füssön kevésbé drasztikus megoldásokhoz nyúltak.

nyilatkozta a Körkép.sk-nak Farkas Károly, a község polgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy a pünkösdi mulatság több községbeli csoportosulás közös szervezésének eredménye.

Az izgalmas versenyszámok után, kihirdették az idei év győzteseit, majd utcabállal és tombolahúzással zárták az éjszakába nyúló mulatozást.

Komjáthy Petőcz Andrea


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »