Menyhárt–Simon-fórum: „Őszre már csatarendbe kell állítani a magyarságot”

Menyhárt–Simon-fórum: „Őszre már csatarendbe kell állítani a magyarságot”

„Őszre már csatarendbe kell állítani a magyarságot, jó lenne, ha addigra már nem egymással csatároznánk” – jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke Simon Zsolttal való közös fórumán a Gombaszögi Nyári Tábor szombati napján.

A kerekasztal-beszélgetésre mind a négy szlovákiai magyar párt elnöke meghívót kapott, Bugár Béla azonban korábban jelezte, számára nem megfelelő az időpont, de ha megfelelő is lenne, akkor sem biztos, hogy részt venne rajta.

Később Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke is üzent, nem kíván részt venni Gombaszögön, s mivel sem ő, sem Bugár nem delegáltak mást maguk helyett, a vitán csak Simon Zsolt és Menyhárt József vett részt.

Hangzott el az első kérdés a két politikus felé azzal összefüggésben, hogy nincs-e késő összefogásról, együttműködésről beszélni, hiszen néhány hónap múlva parlamenti választásokat rendeznek Szlovákiában.

Simon Zsolt erre azzal felelt, összefogásról beszélni soha sem késő.

Azért is jó, hogy van ez a fórumbeszélgetés, mert nem jó, ha mindent zárt ajtók mögött zajlik, fontos, hogy olykor

– fogalmazott Simon.

A Magyar Fórum elnöke szerint, ha megvan az együttműködés formája, azt második lépésben meg kell tölteni tartalommal, de ezt szerinte minél hamarabb meg kell tenni.

Menyhárt József szerint az a nagy érdeklődés, amely a Tóth Károly sátorban volt tapasztalható, is azt mutatja, hogy fontos kérdés a párbeszéd.

Hírdetés

– mondta Menyhárt, hozzátéve: célt és irányt kell mutatni a magyar választónak. A cél, hogy legyen parlamenti képviselete a következő parlamenti választások után is a felvidéki magyarságnak.

Amikor az MKP a választási párt létrehozásában látta az együttműködés alapját, akkor

– mondta Menyhárt, ám ebben, vagyis a választási pártban a Híddal nem tudtak megegyezni. Arra pedig az MKP tárgyalódelegációja nem kapott mandátumot, hogy más párt listájára felmenjen.

– utalt a Híd ajánlatára az MKP elnöke.

Simon Zsolt szerint a Híd javaslata cinikus.

– mondta a Magyar Fórum elnöke.

Simon Zsolt szerint

Szerinte az, hogy a Híd felkínálta a többi magyar pártnak, lépjenek fel az ő listájukra, elfogadhatatlan a Magyar Fórum számára.

Simon azt jósolta, hogy a Híd nem akar majd a magyar pártokkal együttműködni és megállapodni.

Ez jelentősen eltér attól értékrendtől, melyet a Magyar Fórum és az MKP képvisel” – emelte ki Simon, hozzátéve: pártja azt akarja, hogy a magyar pártok együttműködésének alapja a választási párt legyen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »