Mától mindenki látni fogja a keresztet a bajor állami hivatalokban

Mától mindenki látni fogja a keresztet a bajor állami hivatalokban

A bajor tartomány úgy döntött, kiteszik a keresztet az állami hivatalokban, de még ez a lépés is óriási felháborodást keltett. A törvény hatályba lépése annyit jelent a gyakorlatban, hogy ha valaki adót akar befizetni, dolga van a rendőrőrsön, vagy közigazgatási bíróságra megy, mindannyiszor látni fogja a keresztet. Ezen kívül színházakra, iskolákra, egyetemekre és néhány múzeumra is vonatkozik az új szabály.

A Keresztényszociális Unió (CSU) bajor politikusa, Markus Söder április végén jelentette be a törvényt, amely következőképpen szól: Egy világosan látható keresztet kell elhelyezni a szolgálati épület minden bejárata fölé, hogy emlékezzünk, mi befolyásolta Bajorország történelmét és kultúráját.” Bár Bajorországban egyedül kormányoz, és óriási támogatottsággal bír a Keresztényszociális Unió, ám a tartományi kormány döntése mégis országos sivalkodást váltott ki.

Döbbenet, de még a német katolikus püspöki konferencia elnöke is kikelt a bajor tartományi kormány döntése ellen. Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke a helyzetet úgy értékelte, hogy a plébániák és a családok szintjéig hatoló “megosztottság, nyugtalanság, egymásnak feszülés” tapasztalható a keresztkifüggesztési kötelezettség miatt.

Hírdetés

Mindezekre válaszul Brigit Kelle német publicista úgy reagált a Weltben, hogy Bajorországban a riadókészültség és az az akarat figyelhető meg, hogy biztosítsák a kereszténység helyét a vezető kultúrában – így lehet csak talán megakadályozni, hogy megsemmisüljenek az alkotmány azon vívmányai, amelyek egyébként a keresztényi emberképen alapulnak. A publicista a bajor lépésben igen fontos gesztust lát, hiszen – látva azt, hogy Bedford-Strohm és Marx evangélikus-katolikus püspökduó inkább levették keresztjeiket, hogy meg ne sértsék a muszlimokat – Németország valódi problémája nem az iszlamizáció, hanem a kereszténytelenség. A kereszt kihelyezése tehát úgy értékelhető, mint ellenreakció az iszlám térnyerésére.

888

 

The post Mától mindenki látni fogja a keresztet a bajor állami hivatalokban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »