Márai Sándor születésének 118. évfordulójáról emlékeznek meg Kassán

Márai Sándor születésének 118. évfordulójáról emlékeznek meg Kassán

Ünnepélyes keretek között emlékeznek meg Kassán a város szülöttjéről, Márai Sándorról, a 20. század egyik legjelentősebb és nemzetközileg legismertebb magyar írójáról születésének 118. évfordulója alkalmából szerdán, április 11-én.

A megemlékezés délután 16 órakor kezdődik az író szobrának megkoszorúzásával a Márai téren. A kassai magisztrátus honlapján található közlemény szerint a rendezvényen részt vesz Haraszti Attila, a kassai magyar főkonzul és Jáky Judit, az író unokahúga is. A program részeként fellépnek a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola diákjai. 

16.45-kor kerül sor a Márai Sándor emlékszoba újbóli megnyitására a Mäsiarska utcában, ahol egy új kiállítás várja a látogatókat. A kiállítás fő támogatója a Csemadok kassai területi választmánya.

Hírdetés

A rendezvényt támogatta a SZK kormánya, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Kassa városa és a városi testület mellett működő nemzeti kisebbségi bizottság.

Márai Sándor (1900-1989), eredeti családnevén Grosschmid, Kassán született 1900. április 11-én. Műveit több nyelvre lefordították, többek között angolra, németre, csehre és szlovákra is. Stílusát legtöbbször Thomas Mannéhoz hasonlítják. Az amerikai San Diegóban halt meg, halála után egy évvel posztumusz ítélték oda neki a legmagasabb magyar művészeti kitüntetést, a Kossuth-díjat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »