Magyarlóna helyett inkább Szászlónára „keresztelték át” a Kolozs megyei települést

Magyarlóna helyett inkább Szászlónára „keresztelték át” a Kolozs megyei települést

Lónáról Szászlónára cserélték le a magyar feliratot a köztudatban Magyarlónaként ismert Kolozs megyei település helységnévtábláján, írja a Krónika.

A település jelenleg Szászfenes községhez tartozik és 2300 lakójából 1300 magyar anyanyelvűnek vallja magát. A település nevével már korábban is akadt problémája sokaknak, köztük a helyi ortodox lelkésznek és a Nagy Románia Párt (PRM) alapszervezete egykori vezetőjének, aki 2001-ben azt követelte, hogy az akkori Magyarlóna felirat kerüljön le a helységnévtábláról. A napilap beszámolója szerint annak idején a magyar feliratot többször is lefestették és eltávolították. Ennek hatására egyfajta kompromisszumként került fel a Lóna megnevezés a helységnévtáblára.

Hírdetés

Horia Șulea szászfenesi polgármester állítása szerint nem tudott az átkeresztelésről, ő csupán arra adott utasítást, hogy az útfelújítás miatt eltávolított helységnévtáblát helyezzék vissza a régi helyére. A polgármester megígérte Albert Zoltán szászfenesi önkormányzati képviselőnek, hogy megérdeklődi az átnevezés okát.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) arra szólította fel Albert Zoltán RMDSZ-es önkormányzati képviselőt, hogy követelje a (2002/1415-ös számú kormányrendelet, (amely a közigazgatási törvény végrehajtási utasításait tartalmazza), betartását és azt, hogy a román felirat alatt magyarul Lóna szerepeljen.

(krónika)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »