Lexus RX: a szeretni való luxus

Lexus RX: a szeretni való luxus

Abszolút egyedi dizájn, lenyűgöző utastér, hibrid meghajtás és 3,5 literes hanthengeres motor. Ez az a kombináció, amelyhez nem is kellene semmit hozzátenni. De milyen is valójában ez a luxus Lexus?

Ezt az előkelő SUV modellt még 1997-ben kezdték gyártani, a jelenlegi a piacon kapható negyedik generáció. S míg az előzőek dizájnja inkább az ázsiai vásárlók igényeinek felelt meg, ezt már sokkal inkább az európai kliensek igényeihez igazították. A dizájn és a külső értékelése mindig is szubjektív, s akadtam össze olyan emberekkel is, akiknek az RX egyszerűen nem tetszett, engem viszont a különleges vonalvezetése és formája egyszerűen elkápráztatott. Tesztelésre a hibrid meghajtással rendelkező 450h jelölésű modellt kaptam. Ez az egyetlen, amely a legmagasabb Luxury felszereltségi szinttel is kombinálható.

Az utastér is az abszolút luxus jegyében lett kialakítva. Míg a külső az agresszív megjelenésről és az éles kontúrokról szól, addig az utastér teljesen eltérő világot képvisel: decens, visszafogott, előkelő. Ráadásul, amint bezártam az ajtót, mintha teljesen elzártam volna magam a külvilágtól. A Lexusnak sikerült tökéletesen elszigetelnie az utasteret a külső zajoktól.

A műszerfal is visszafogott, a 12,3 colos érintőképernyő a domináns eleme, akik alapfelszerelésben veszik az autót, azoknak meg kell elégedniük a nyolccolos kijelzővel. A médiarendszert nem érintőképernyő segítségével irányítjuk, hanem egy kis vezérlőgombbal, amelyet a Lexus Remote Touchnak hív. Ez az autó azon része, amellyel egyszerűen nem tudtam megbarátkozni. A gomb annyira érzékeny, hogy szinte lehetetlen a képernyő egy konkrét pontjára helyezni a kurzort. Vezetés közben szinte lehetetlen használni. A navigációba mindenképp indulás előtt ajánlott betáplálni a címet.

Amiért abszolút dicséretet érdemel az RX, az az utasoknak nyújtott kényelem. 18 centiméteres magasságommal gond nélkül megtalálom a helyem a volán mögött, s mögém még egy két méter magasságú személy is kényelmesen elfért. Az RX-ben minden téren és minden irányban elég hely van, ráadásul a csomagtér is nagyobb lett: konkrétan 43 literrel. Jelenleg tehát 539 liter áll a rendelkezésre, a hátsó üléstámlák lehajtása után már 1612 liter.

Hírdetés

Az RX-hez jelenleg kétféle motort választhatnak. A 175 kW-os benzinmotort lehet első- és négykerék-meghajtással kombinálni, a valamivel drágább változat a tesztelt hibrid, amelyben a 193 kW-os erőforrás két elektromotorral dolgozik össze. Az elülső teljesítménye 123 kW, a hátsóé pedig 50 kW. Mint ismeretes, a teljesítményt nem lehet egyszerűen összeolvasni, a gyártó ezért 230 kW összesített teljesítményt határozott meg.

A gyártó további érdekes adatokkal egészíti ki ezeket az információkat: a kombinált fogyasztás 5,5 liter környékén marad 100 kilométeren, a közel 2,2 tonnás autó pedig nyolc másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/órás sebességre. A gyorsulási értéket szemrebbenés nélkül sikerült elérni, a fogyasztás már kicsit bajosabb volt. Ebben az esetben ugyanis halmozottan érvényes, hogy a fogyasztásra a vezetési stílus a van a legnagyobb hatással, pontosabban az, mennyire vagyunk hajlandóak alkalmazkodni az autóhoz.

Legtöbb 60 km/órás sebességgel haladhatunk pusztán áramra, de arról megfeledkezhetnek, hogy árammeghajtással eljutunk a szomszédos faluba. Egy csepp üzemanyag elfogyasztása nélkül ugyanis úgy átlagban két kilométert tud megtenni az autó. Ez pedig csak arra elég, hogy korán reggel, amikor a gyerekek még alszanak, hangtalanul el tudjunk hajtani a ház elől.

Másrészt ha megtanulunk takarékosan vezetni, akkor városban és országutakon a nyolc liter alatti értékeket is elérjük. Sztrádán kihasználhatjuk a motor kínálta dinamikát, gyorsulást, viszont arra is fel kell készülni, hogy ilyenkor a fogyasztás eléri a 10 liter körüli értékeket.

A vezetés legélvezetesebb része viszont az utastérben uralkodó hihetetlen csend és kényelem. Az RX olyan tökéletesen képes elnyelni a szlovákiai utak egyenetlenségeit, mintha csak repülne az út felett. A tervezőknek nemcsak az aerodinamikus zajt, hanem a motor hangját is sikerült tökéletesen elszigetelniük.

A Lexus RX ezen változata ugyan a legdrágább, a 73 600 euróért viszont mindent megkapnak, ami szem-szájnak ingere. Amiből még válogathatnak, az a metálfényezés. A luxus SUV modellek elsődleges feladata, hogy kényelmesek legyenek, az RX pedig tökéletesen eleget tesz ennek az elvárásnak. Ilyen autónak hajlamosak vagyunk megbocsátani a médiarendszer komplikált kezelését, és azt is, hogy a fogyasztás csökkentése érdekében kénytelenek vagyunk alkalmazkodni az autóhoz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »