Korlátozzák a látogatások idejét a Machu Picchunál

Korlátozzák a látogatások idejét a Machu Picchunál

Január 1-jén új jegyszabályokat vezettek be a perui Machu Picchu látogatói számára, mégpedig úgy, hogy rövidítik a látogatási időt. Az új jegyek legfeljebb négy óráig érvényesek, és az ismételt belépés általában nem megengedett.

Nem meglepő az intézkedés, hiszen az elmúlt években szinte egymás lábát taposták a turisták a világ egyik új csodájaként emlegetett látványosságnál. Évente 400 ezren látogatnak ide, és ez az embertömeg már veszélyezteti az UNESCO világörökség egyik legkülönlegesebb látnivalóját, amint arról a CNN és a Travel and Leisure is hírt ad.

A hatóságok az utóbbi években kaptak észbe, ma már többféle módon próbálják csökkenteni a tömeget. A vezetők azt remélik, hogy az új jegyrendszer élhetőbb viszonyokat biztosít a helyszínen és enyhíti a közlekedési csúcsot. Egyúttal arra ösztönzik a turistákat, hogy látogassanak el más perui úti célokra is.

Hírdetés

Az Andok hegyláncai között, egy csaknem megközelíthetetlen hegynyergen található az erődszerű város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király parancsára építettek, és 1570-ben hagytak el. Majd négyszáz évig senki nem háborgatta a halott várost. Romjait 1911-ben fedezték fel.

A tudósok mai álláspontja szerint Machu Picchu nem volt igazi város, inkább az inka  társadalom uralkodó osztályai számára épített templomokból, palotákból és obszervatóriumokból álló komplexum, ahol a Nap különleges tiszteletének nyomai is megtalálhatók.

Machu Picchut és természetes környezetét 1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. 2007-ben a Világ Hét Új Csodájának egyike lett.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »