Kirándulási tippek Nógrád és Hont vármegye területén

Kirándulási tippek Nógrád és Hont vármegye területén

Történelmi emlékek, turisztikai látványosságok, fürdők várják a kirándulókat Szlovákia déli részén, Zólyomtól délre, a történelmi Nógrád és Hont vármegye területén.

Zólyom (Zvolen): A város domináns látványossága a vár, mely nemzeti kulturális műemlék. A gótikus-reneszánsz kastélyt a 14. században építette I. Lajos magyar király. A zólyomi vár a magyar királyok vadászkastélyaként és nyári rezidenciájaként szolgált. A višnovi parkban található a szlovák nemzeti felkelés során gyártott három páncélozott vonat (Hurban) másolatának egy példánya. A városban erdészeti és faipari múzeum is van. A vasútállomástól közel három kilométer hosszú turistaút és tanösvény vezet a Pusztavár (Pustý hrad) romjaihoz. Zólyomtól három kilométerre található a Borová hora arborétum.

Kovácsfalva (Kováčová): A falu négy kilométerre fekszik Zólyomtól. Modern élményfürdő, a Holiday aquapark várja a vendégeket a településen, a régi termálfürdő helyén.

Szliács (Sliač): Gyógyfürdői és termálfürdői mellett a város nemzetközi civil és katonai repülőteréről is ismert.

Legfontosabb műemléke a 14. század elején épült Szent Miklós-templom a Hájniky városrészben. 2011-ben találták meg a Szent Mihály arkangyalról elnevezett gótikus templom alapjait.

Poľana Tájvédelmi terület: Szerepel az UNESCO listáján. Számos túrázási lehetőséget kínál a környék, a Poľana körül kerékpárút épült.

Gavurky természetvédelmi terület (Panónsky háj Gavurky): Tölgyliget Dobronya (Dobrá Niva) község közelében, ahol 600 hatalmas, több száz éves tölgyfa áll.

Dobronyai vár (Hrad Dobrá Niva): A 13. században épült a Tótpelsőci-medence (Pliešovská kotlina) keleti szélén, a Javorie-hegy lábánál, Dobróváralja (Podzámčok) község felett.

Hírdetés

Korpona (Krupina): A törökváró őrtorony (Vartovka) több mint 400 éve magasodik a város felett. A közeledő törökök ellen védte a bányavárosok lakosait. Ma kilátótoronyként szolgál a Selmeci-hegység (Štiavnické vrchy) és a Korponai-fennsík (Krupinská-planina) körzetében. A város központjától keletre található a Štrampľoch turisztikai látványosság. Ez egy régi kőbánya, amelyben barlangok, úgynevezett török kutak vannak. Az Andrej Sládkovič Múzeum is várja a városba látogatókat.

Gyűgy (Dudince): A fürdőváros a Korponai-medence lábánál fekszik. A híres gyógyfürdőkön kívül májustól szeptemberig termálvizes medencék is várják a fürdővendégeket.

Divényi vár (Hrad Divín): A 12. és a 13. század fordulóján gótikus stílusban épült vár romjai a Korponai-fennsík és a Losonci-medence (Lučenská kotlina) határán fekvő Divény község felett magasodnak.

Csábrág vára (Hrad Čabraď): A gótikus stílusban épült vár romjai a Korponai-fennsíkon, Csábrágvarbók (Čabradský Vrbovok) község fölött állnak.

Somoskői várrom (Hrad Šomoška): Fülektől (Fiľakovo) mintegy tíz kilométerre fekszik. A várdomb része a Somoskői Nemzeti Természetvédelmi Területnek. A várdomb alatt láthatók a bazaltorgona nevű különleges képződmények.

Losonc (Lučenec): A város a történelmi Nógrád vármegye központjában fekszik. A neológ zsinagóga mellett a város nevezetessége a Nógrádi Múzeum is, amelyben több mint 25 ezer darabos régészeti, néprajzi, történelmi gyűjtemény látható.

Alsósztregova (Dolná Strehová): A település Losonc és Nagykürtös között fekszik. A falu nemcsak az Aquatermal wellnessközpontról és a termálfürdőről, hanem Madách Imre kúriájáról is híres. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához (Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku) tartozó kastélyban rendezték be a Madách Imre Emlékházat és Az ember tragédiája íróját bemutató állandó kiállítást.

Kékkő (Modrý Kameň): A Korponai-fennsík és az Ipoly-medence határán fekvő város három kilométerre van Nagykürtöstől. A városka fölött középkori vár romjai magasodnak, báb- és játékmúzeum várja a látogatókat. A város kataszterében található a 12 hektáros kékkői erdő természetvédelmi terület (Modrokamenská lesostep). Itt van az ország egyik legnagyobb gesztenyeerdeje.

Nagykürtösi borút: A borkedvelők megkóstolhatják a Nagykürtösön, a Csábon (Čebovce), a Dacsókesziben (Kosihovce), az Apátújfalun (Opatovská Nová Ves), az Erdőmegen (Záhorce), vagy az Ipolynyéken (Vinica) termelt borokat.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »