Kérdőre vonják Galkot állítólagos visszaélései miatt

Kérdőre vonják Galkot állítólagos visszaélései miatt

POZSONY. A parlamenti képviselők szerdán źubomír Galko volt védelmi miniszter által az Szabadság és Szolidaritás érdekében elkövetett állítólagos katonai hírszerzési visszaélésekkel foglalkoznak.

A napirendi pontot Peter Šuca, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képvieslője a kormánykoalíció nevében indítványozta betenni a programba. Azt javasolta, hogy arról a képviselők a szerdán 14 órakor kezdődő ülésükön tanácskozzanak. Indítványát a plénum 93 szavazattal jóvá is hagyta.

A javaslat azután érkezett, hogy a plénum múlt héten rendkívüli ülésen foglalkozott a szlovák hadsereg korszerűsítésével. A vita többször is kitért Galko minisztersége idején elkövetett állítólagos visszaélésekre.

Galko: megvédem magam, valamennyi kérdésre válaszolok

źubomír Galko (SaS) hajlandó szerdán a parlament elé állni, megvédeni magát és valamennyi olyan kérdésre válaszolni, amelyek a katonai hírszerzés (VOS) SaS érdekében általa történő állítólagos kihasználásával foglalkoznak – jelentette ki kedden az újságíróknak, hozzátéve: mindent elmond, ami a titkosítás fokára való tekintettel lehetséges lesz.

Másrészt azt gondolja, hogy a koalíció azért akar ezzel a hét évvel ezelőtti üggyel foglalkozni, hogy közben elvonja a figyelmet saját botrányairól. Azt sem tekinti kellő érvnek, hogy a lehallgatásokat a bíróság a hamis és félrevezető információk alapján hagyta jóvá. "Erről mégis a bíróságnak kell döntenie. Csak Galko lejáratásáról van szó" – üzente meg azzal, hogy amíg nem születik meg az ellenkező bírósági ítélet, azt hiszi, hogy a VOS létével nem éltek vissza.

Matovič: ha igaznak bizonyul a gyanú, nincs keresnivalója a politikában

Ha igaznak bizonyul a Galkóval szembeni gyanú, akkor nincs keresnivalója a politikában – mondta kedden Igor Matovič, az OźaNO elnöke azzal, hogy ő csak a médiából számazó információkkal rendelkezik, és hallani akarja a magyarázatot.

"Csak mediális információkkal rendelkezem, amelyeket nem tudok megítélni. Ha ez igaznak bizonyulna, az hatalmas problémát jelentene. Szívesen meghallgatom, hogy mindez miként is volt – Galkótól és a parlamenti tanácskozáson is. Tudni akarom az igazat" – mondta el Matovič.

Blahová: ha a bizottság éléről leváltják Galkót, akkor mások is lemondanak a posztjukról

Ha a koalíció leváltja źubomír Galkót a parlament speciális ellenőrző bizottsága éléről, akkor tiltakozásuk jeleként az ellenzék további bizottsági elnökei és alelnökei is távoznak a posztjukról – mondta el az SaS-frakció elnöke, Natália Blahová. Hozzátette: a Szabadság és Szolidaritás (SaS), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OźaNO), illetve a Család vagyunk (Sme rodina) képviselői készek egyet nem értésüknek hangot adni a koalíció hatalomfitogtató eljárása kapcsán.

Blahová még nem tudja azt, hogy a kormányzati pártok valóban rászánják-e magukat erre a lépésre. "A grémium ülésén azonban jelezték, hogy valamit egy határozatban rögzítenek majd" – zárta tájékoztatását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »