Jelentős károkat okozott a tűz a válaszúti református templomban

Jelentős károkat okozott a tűz a válaszúti református templomban

Jelentős károkat okozott a kedd délelőtt keletkezett tűz a Kolozs megyei Válaszút református templomában, a balesetet rövidzárlat okozta.
Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) tájékoztatása szerint a lángok felemésztették a mennyezet egy részét, valamit a tetőszerkezetben tettek kárt, a segítőkész helyiek és a kolozsvári tűzoltók gyors beavatkozása azonban megmentette az épületet.

Hírdetés

Az egyházkerület honlapja, a Reformatus.ro közölte, a 17. századi, B kategóriás műemlék templom belsejét két éve újították, az idei évre pedig újabb javítási munkálatokat tervezett a gyülekezet. Vajda Dezső lelkipásztor kedd reggel Kolozsvárra indulóban vette észre a templom cserepei közt kiszivárgó füstöt, és rögtön segítséget hívott. Amíg a tűzoltók kiértek, a környékbeliek maguk igyekeztek a lángok ellen küzdeni.

A településen éppen folynak a villanyhálózat kicserélésének munkálatai, ezért többször megszakad az áramszolgáltatás. A tűzoltók szerint a folyamatos ki-bekapcsolás válthatta ki a gyenge, ’60-as évekbeli villanyhálózat egyik huzalának felhevülését, amely a tűzhöz vezetett. A templom mennyezete három rétegből áll, ezt szakértők szerint a villanyhálózattal együtt, teljes egészében ki kell cserélni, a tetőszerkezet egy részével együtt, de belső és külső tisztításra, meszelésre is szorul az épület.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »