Izraeli választások – A gazdagabb központban a Kék-fehérre, a szegényebb perifériákon a Likudra szavaztak

A gazdagabb, központi városok inkább az ellenzéki, centrista Kék-fehér pártszövetségre, a szegény és periferikus térségek inkább a kormányzó, jobboldali Likudra szavaztak az izraeli választásokon a voksok közel 98 százalékának összeszámlálása után a Jediót Ahronót című újság internetes felületén, a yneten megjelentetett választói térkép szerint.

A keddi választás végleges eredményeit csak csütörtök este vagy péntek reggel hozzák nyilvánosságra a dupla borítékos szavazatok összeszámlálását követően. Mintegy kétszázezren szavaztak dupla borítékkal, a diplomáciai testületek külföldön élő tagjai, valamint a katonák.

Az összes voks összeszámlálása után a 3,25 százalékos választási küszöb miatt kieshet az egyelőre bejutónak tűnő, Raam-Balad nevű kisebbik arab párt, és bejuthat Naftali Bennet és Ajelet Saked jobboldali, telepeseket támogató Új Jobboldal nevű tömörülése.

A választási térkép szerint Jeruzsálemben a Likud és az ultraortodox pártok arattak győzelmet, Tel-Aviv és Haifa viszont főként a Kék-fehér szövetségre szavazott. Az ország déli része – amely a palesztin Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász rakétáitól leginkább szenvedett – továbbra is Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja mellé tette le voksát. A Likud lett a legnagyobb párt Beér-Sevában és a palesztin övezet szomszédságának városaiban, Szderótban, Ofakimban, és Netivotban is.

Hírdetés

A térkép szerint az általában alacsonyabb iskolai végzettségű, kisebb keresetű, a periférián élő izraeliek szavaztak a legnagyobb arányban Netanjahu újraválasztására, míg a magasabb végzettségű, jobb anyagi körülmények között, Izrael gazdagabb, központi városaiban élők nagyobb valószínűséggel a Kék-fehéret vezető Beni Ganznak szavaztak bizalmat.

Érdekesség, hogy Beni Ganz lakóhelyén, a szegényebb, eredetileg főként jemeni zsidók lakta Ros Haájnban a Likud legyőzte Ganz és Jaír Lapid pártszövetségét, viszont Benjámin Netanjahu otthonában, a gazdag Cézarea villanegyedében a Kék-fehérre szavaztak több mint kétszer annyian, mint a Likudra.

A szavazás szempontjából a földrajzi helyzetnél is fontosabb volt az egyes települések ideológiai háttere. A baloldali kibucokban igen magas arányú győzelmet aratott a Kék-fehér szövetség: a reményért, hogy ez a párt megbuktathatja Netanjahut, a legtöbb helyen cserbenhagyták hagyományos pártjukat, a Munkapártot, és Ganzra szavaztak. Ez a Szíria felé eső Golán-fennsík kibucaira éppen úgy vonatkozik, mint a Gázai övezet szomszédságában található, baloldali kibucokra.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »