Iohannis: Szeptember 14-én kezdődik az új tanév, és a tanulók többsége mehet iskolába

Iohannis: Szeptember 14-én kezdődik az új tanév, és a tanulók többsége mehet iskolába

Szeptember 14-én kezdődik az új tanév a közoktatásban, és a tanulók többsége mehet majd iskolába, jelen lehet az órákon – jelentette be szerdán Klaus Iohannis, miután a tanévnyitásról egyeztetett a kormány képviselőivel.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő azt mondta, hogy az egyes településeken jegyzett koronavírusos megbetegedések számának függvényében három lehetséges forgatókönyv jöhet szóba az oktatási tevékenység kapcsán. Ezek a következők: zöld forgatókönyv, amikor a településen kevesebb mint 1-re tehető az ezer főre eső új megbetegedések számának átlaga az előző 14 napban; sárga forgatókönyv, amikor ez az átlag 1 és 3 közé tehető, illetve piros forgatókönyv, amikor az átlag meghaladja a 3-at.

Az államfő hozzátette, a következő hetekben részletekbe menően kidolgozzák és ismertetik a szerdai egyeztetésen született döntéseket. Hangsúlyozta, minden esetben helyi szinten, a helyi adatok figyelembe vételével hozzák majd meg a döntést az iskolák működéséről.

Hírdetés

Iohannis: Ha nagyon sok koronavírusos megbetegedés lesz az országban, elhalasztják a tanévkezdést

Ha szeptember 14-e környékén nagyon sok koronavírusos megbetegedés lesz az országban, elhalasztják a tanévkezdést – jelentette ki szerdán az államfő.

A Cotroceni-palotában nyilatkozó Klaus Iohannis rámutatott, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) késleltette a parlamentben a karanténtörvény elfogadását, jogi vákuum keletkezett, és heteken át számos koronavírusos beteg elhagyhatta a kórházat, szabadon mozoghatott, ezért jobban terjedt a vírus.

„Senki nem tudhatja, miként alakul a járvány. Mi jelen pillanatban azzal számolunk, hogy nem lesz számottevően rosszabb a helyzet, mint most, és akkor szeptember 14-én elkezdődhet a tanév. Ha viszont nagyon sok esetünk lesz akkor, nyilván elhalasztjuk a tanévkezdést, ha ezt mondják az egészségügyi minisztérium szakemberei. (…) Jelenleg azonban azzal számolunk, hogy szeptember 14-én kezdődik az iskola” – fogalmazott az államfő.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »