Ioan Deneş: Nem adnak ki több engedélyt a növény- és állatvilágot veszélyeztető törpe vízierőművek építésére

Ioan Deneş: Nem adnak ki több engedélyt a növény- és állatvilágot veszélyeztető törpe vízierőművek építésére

Többé nem fogják jóváhagyni törpe vízierőművek építését olyan helyeken, ahol azok tönkreteszik a növény- és állatvilágot – közölte szerdán Ioan Deneş vízügyi és erdőgazdálkozási miniszter a Szeben megyei Felsőporumbákon (Porumbacu de Sus).

Deneş elismerte, hogy jelenleg működnek olyan törpe vízierőművek, amelyek tönkretették a flórát és faunát a környezetükben, ugyanakkor hozzátette: a már meglévőket nem lehet felszámolni, de a jövőben nem adnak engedélyt ilyen erőművek építésére, csak akkor, ha azok biztosan nem veszélyeztetik a növény- és állatvilágot.

Hírdetés

A miniszter azt is elmondta, hogy egyes törpe vízierőművek közeléből teljesen eltűntek bizonyos halfajták, például a pisztrángok. A legnagyobb veszélyt a hegyi patakokon épített erőművek jelentik, ahol kicsi a vízhozam, és ahol bizonyos halfajták kifejlődési időszaka zajlik – tette hozzá.

Ioan Deneş közölte, szakértői csoport dolgozik a törpe vízierőművekre vonatkozó törvény módosításán. Jelenleg nem épülnek ilyen erőművek, és a meglévőknek is be kell tartaniuk a jövőben bizonyos környezetvédelmi szabályokat, amelyeket a kidolgozandó törvény fog megszabni – mondta a miniszter.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »