Intenzív vita után a Miniszteri Bizottság elhalasztotta a börtönrendszerre vonatkozó állásfoglalás kibocsátását

Intenzív vita után a Miniszteri Bizottság elhalasztotta a börtönrendszerre vonatkozó  állásfoglalás kibocsátását

Az igazsĂĄgĂźgyi minisztĂŠrium bejelentette, hogy miutĂĄn Cătălin Predoiu miniszter Strasbourgban „intenzĂ­v” vitĂĄkat folytatott az EJEB-hatĂĄrozatok vĂŠgrehajtĂĄsĂĄrĂłl, a Miniszteri BizottsĂĄg Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy elhalasztja a romĂĄn bĂśrtĂśnrendszerre vonatkozĂł kritikus ĂĄllĂĄsfoglalĂĄs kibocsĂĄtĂĄsĂĄt, ĂŠs ehelyett egy ajĂĄnlĂĄst fogalmaz meg.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter csütörtökön részt vett Strasbourgban a Miniszteri Küldöttségek Bizottsága emberjogi kérdésekkel foglalkozó testületének strasbourgi ülésén, amely az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott határozatok végrehajtását vette górcső alá. A tanácskozás ülésvezetője Panayiotis Beglitis, Görögország állandó képviselője volt.

„HĂĄrom ĂłrĂĄs intenzĂ­v vita utĂĄn, a romĂĄn igazsĂĄgĂźgyi minisztĂŠrium ĂĄllĂĄspontjĂĄt ĂŠs ĂŠrveit figyelembe vĂŠve, a Miniszteri BizottsĂĄg Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy elhalasztja a kritikus ĂĄllĂĄsfoglalĂĄs kibocsĂĄtĂĄsĂĄt a romĂĄn bĂśrtĂśnrendszerről, ĂŠs ehelyett ajĂĄnlĂĄst fogalmaz meg.

Hírdetés

Az igazsĂĄgĂźgyi miniszter csapatĂĄban volt Răzvan Rusu nagykĂśvet, RomĂĄnia ĂĄllandĂł kĂŠpviselője az EurĂłpa TanĂĄcsnĂĄl, Simona-Maya Teodoroiu, RomĂĄnia kormĂĄnyĂĄnak kĂŠpviselője az Emberi Jogok EurĂłpai BĂ­rĂłsĂĄgĂĄnĂĄl, valamint az igazsĂĄgĂźgyi minisztĂŠrium ĂŠs a kĂźlĂźgyminisztĂŠrium szakĂŠrtői” – derĂźl ki a szaktĂĄrca kĂśzlemĂŠnyĂŠből.

Cătălin Predoiu megbeszélést folytatott Linos-Alexandre Sicilianosszal, az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével, és pénteken az EJEB határozatok végrehajtását felügyelő testület képviselőivel is találkozott.

„NehĂŠz vita volt, amely pozitĂ­v eredmĂŠnyekkel vĂŠgződĂśtt RomĂĄnia szĂĄmĂĄra. Ugyanakkor sĂźrgősen ĂĄt kell gondolnunk ĂŠs ki kell dolgoznunk egy integrĂĄlt intĂŠzkedĂŠsi tervet a bĂźntetĂŠs-vĂŠgrehajtĂĄsi feltĂŠtelekkel kapcsolatos gondok hosszĂş tĂĄvĂş megoldĂĄsĂĄra, valamint a polgĂĄrok biztonsĂĄga ĂŠrdekĂŠben, hogy vĂŠget vessĂźnk annak, hogy az EJEB elmarasztalja RomĂĄniĂĄt. ÖrĂśmmel tĂślt el, hogy a miniszterelnĂśk tĂĄmogat ebben a tĂśrekvĂŠsben” – mondta Predoiu.

Cătălin Predoiu azt követően folytatott megbeszélést az Emberi Jogok Európai Bíróságának illetékeseivel, hogy szerdán a képviselőház döntő fórumként elfogadta a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat törvényének eltörlését. A törvény alapján több ezer elítélt idő előtt szabadulhatott a börtönből, kompenzációként a nem megfelelő fogvatartási körülmények miatt.
(agerpres)
NyitókÊp: Cătălin Predoiu / Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »