Ideiglenes útlevéllel szavazhat az azonos nemû házastársa miatt korábban elutasított Adrian Coman

Ideiglenes ĂştlevĂŠllel ugyan, de vĂŠgĂźl szavazhat a vasĂĄrnapi elnĂśkvĂĄlasztĂĄson Adrian Coman – Ă­rja a Libertatea. Coman mĂŠg az ĂŠv elejĂŠn kĂŠrelmezte RomĂĄnia New York-i nagykĂśvetsĂŠgĂŠn, hogy ĂşjĂ­tsĂĄk meg az ĂştlevelĂŠt. A kĂŠrelemhez csatolta a hĂĄzassĂĄgi okmĂĄnyait is, amely azt igazolja, hogy hĂĄzastĂĄrsi kapcsolatban ĂĄll Clai Hamiltonnal. Coman kĂŠrĂŠsĂŠt azzal az indoklĂĄssal utasĂ­totta el a romĂĄn ĂĄllam, hogy mivel RomĂĄniĂĄban nem legĂĄlis az azonos nemĹąek hĂĄzassĂĄga, ezĂŠrt nem fogadhatjĂĄk el az ĂştlevĂŠl-kĂŠrelmĂŠt sem, mert nem ismerhetik el Hamiltont a hĂĄzastĂĄrsakĂŠnt.

A Libertatea azt Ă­rja, egy nappal azutĂĄn, hogy Coman kĂŠrĂŠsĂŠt elutasĂ­tottĂĄk, a belĂźgyminisztĂŠrium ĂştlevĂŠlosztĂĄlya egy tisztĂĄzĂł kĂśzlemĂŠnyben tudatta, minden kĂźlfĂśldĂśn ĂŠlő romĂĄn ĂĄllampolgĂĄr, akinek azonos nemĹą hĂĄzastĂĄrsa van, kaphat Ăştlevelet, amellyel szavazhat ĂŠs szabadon kĂśzlekedhet az EU-ban. “A romĂĄn polgĂĄri tĂśrvĂŠnykĂśnyv, amely nem ismeri el a hĂĄzassĂĄgot kĂŠt azonos nemĹą szemĂŠly kĂśzĂśtt, nem szolgĂĄlhat alapul az ĂştlevĂŠlkĂŠrĂŠs ĂŠs -kiadĂĄs elutasĂ­tĂĄsĂĄnak okakĂŠnt, abban az esetben, ha a kĂŠrelmező sajĂĄt stĂĄtusĂĄt deklarĂĄlja ĂŠs az ezt igazolĂł hĂĄzassĂĄglevelet is bemutatja az azonos nemĹą szemĂŠllyel, azaz igazolja, hogy tĂśrvĂŠnyesen kĂśtĂśtt hĂĄzassĂĄgot egy mĂĄsik tagĂĄllamban” – ĂĄll a kĂśzlemĂŠnyben.

Iustina Ionescu, az ACCEPT Egyesület egyik ügyvédje, aki Comant képviseli a román állam elleni perekben, úgy véli, ez egy lépés előre, de csak egyetlen lépés. Rámutatott, hogy Coman nem a 10 éves érvényességi idejű útlevelet kapta meg, amit kért, hanem egy ideiglenes érvényességűt.

Hírdetés

“Nagyon boldog vagyok, hogy szavazhatok a tegnap megkapott ideiglenes ĂştlevĂŠlnek kĂśszĂśnhetően. Egy Ăşjabb tapasztalat, amiből az a tanulsĂĄg, hogy fel kell emelnĂźnk a hangunkat a romĂĄn ĂĄllam igazsĂĄgtalansĂĄgai ellen, ĂŠs hogy ne fogadjuk el engedelmesen a hatĂłsĂĄgok diszkriminĂĄciĂłjĂĄt ĂŠs megalĂĄzĂĄsĂĄt. Minden ilyen lĂŠpĂŠs hozzĂĄjĂĄrul egy olyan RomĂĄnia felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez, ahol mindannyiunknak van helye, mĂŠltĂłsĂĄga, sokfĂŠlesĂŠge ĂŠs egyenlő jogai” – Ă­rta az ĂştlevĂŠl ĂĄtvĂŠtele utĂĄn egy bejegyzĂŠsben Coman.

Megköszönte férje, családja és barátai, ismerősei támogatását; az ACCEPT munkatársainak, a történetnek médiafigyelmet biztosító sajtóorgánumoknak a segítséget; ugyanakkor az új külügyminiszternek, Bogdan Aurescunak és az útlevélosztálynak azt, hogy változtattak a törvények értelmezési keretén, és immár házasnak vallhatja magát az útlevélkérésben.

Adrian Coman és Clai Hamilton kilenc évvel ezelőtt házasodott össze Brüsszelben. A két férfi korábban az Európai Unió Bíróságán perelte a román államot, mivel Hamilton a román állampolgárságú Coman házastársaként igényelt tartózkodási és munkavállalási engedélyt a román hatóságoktól, ezt azonban megtagadták tőle.

MiutĂĄn az EurĂłpai UniĂł BĂ­rĂłsĂĄga jĂşniusban kimondta, hogy az uniĂłs ĂĄllampolgĂĄrok hĂĄzastĂĄrsaira is alkalmazni kell a “hĂĄzastĂĄrs” fogalmĂĄt a szabad tartĂłzkodĂĄshoz valĂł jog tekintetĂŠben, a bukaresti alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg is Ăşgy dĂśntĂśtt: a romĂĄn hatĂłsĂĄgok nem tagadhatjĂĄk meg a szabad mozgĂĄs ĂŠs tartĂłzkodĂĄs jogĂĄt egy uniĂłs polgĂĄr azonos nemĹą hĂĄzastĂĄrsĂĄtĂłl. (libertatea.ro, hĂ­rszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »