Havat hozott a húsvét Hargita megye hegyvidékén

Havat hozott a húsvét Hargita megye hegyvidékén

Havazik Hargita megye magasan fekvő térségeiben, Hargitafürdőn és a Madarasi Hargita környékén is jelentős vastagságú hóréteg képződött – írja az Agerpres.
A Bucsin tetőn áthaladó 13B országutat és a Gyilkos-tó felé vezető 12C országutat is szórniuk kellett az útfenntartóknak a hólerakodások miatt.

Hargitafürdőn reggel óta hull a hó, itt már elérte a 10 centimért a hóréteg vastagsága.

A helybéliek azt mondják, hozzászoktak az időjárás szeszélyeihez, már az sem lepi meg őket, hogy húsvétkor inkább a téli ünnepekre emlékeztet a táj.

Hírdetés

„Megszoktuk mi már ezt, tavaly például május 17-én havazott utoljára. (…) Bár húsvét van, nem tudjuk elrejteni a tojásokat a fűben, hogy aztán keressék meg őket a gyerekek, mert nem nőtt még meg a fű. De majd elrejtjük a hóban” – mondta tréfálkozva az egyik helybéli asszony.

A közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó Hargitafürdő 1350 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Itt évente átlagban 150 nap havazik.

A román meteorológiai szolgálat 17 órás adatai szerint

csaknem az egész Székelyföldön az időszaknak megfelelőnél alacsonyabb hőmérsékleti adatokat mértek.

Csíkszeredában három, Gyergyóalfaluban öt, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Baróton hat, Sepsiszentgyörgyön nyolc fokot mértek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »