Gulyás: a magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

Gulyás: a magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: 1956 hősei egy szabad, szuverén, önálló Magyarországot akartak, amely független a birodalmaktól, és olyan országért áldozták életüket, amely kiáll önmagáért, és saját maga dönthet sorsáról.

“1956 üzenete, hogy ha Magyarország kezébe veszi saját sorsát, akkor a világ folyásán is képes változtatni” – fogalmazott a miniszter.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint 1956 októbere azért volt kivételes, mert megvalósult a nemzeti egység, “ha úgy tetszik, a nemzeti együttműködés rendszere”.

A politikus kedden Debrecenben, az Egyetem téri ’56-os emlékműnél rendezett koszorúzási ünnepségen kiemelte: a szabadság 12 napja a bátor magyar emberek fellépése volt a magyar szabadságért, a magyar függetlenségért.

Hírdetés

“A magyar emberek összefogtak, és nem a lakosság lázadt fel, hanem a magyar nép, a magyar nemzet”, a nemzet rázta le magáról a rabigát és szállt szembe az idegen hatalommal és kiszolgálóival – hangoztatta Kósa Lajos.

Hozzátette: voltak, akik Moszkvába futottak, hogy visszahívják a Vörös Hadsereget, így “a magyar baloldal – 1919 és 1948 után – a 20. században harmadszor rontott rá a nemzetére”, ezzel “a magyar baloldal és vezető ereje diszkreditálta és lejáratta magát”.

Kósa Lajos szerint ma is vannak az ’56-os hagyományoknak folytatói mindkét oldalon: vannak, akik a nemzet szabadságáért küzdenek, hogy Magyarország önálló, szabad, szuverén állam legyen, és olyanok is, akik külső érdekeket szolgálnak.

“Márpedig nekünk saját magunkat kell megvédeni” – jelentette ki Kósa Lajos, emlékeztetve arra, hogy amikor más hatalmaknak engedték át a védelmet, “mindig szolgaság jött utána”.

MTI összefoglaló

Nyitókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, 2018. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »