Fulmek: Az Új Szóban attól rettegnek leginkább, hogy egy Orbánhoz közeli vállalkozó veszi meg őket

Fulmek: Az Új Szóban attól rettegnek leginkább, hogy egy Orbánhoz közeli vállalkozó veszi meg őket

(…) Idén eladta az Új Szót a Pentának, amivel ön 5 százaléknyi részvénnyel növelte tulajdonjogát a Pretit Pressben. Nehéz döntés volt ezt megtenni?

Igen. Néha nehéz döntéseket kell hozni. Mindannyian szívesebben látnák ideálisnak a világot, de, sajnos, ez nem mindig lehetséges. Ezt az üzletet épp ezen a héten zártuk le. Nem az a fajta cég vagyunk, amely könnyen megválik a sajátjától.

Először akkor álltunk ellen az eladásoknak, mikor 1998-99-ben az akkor még csak leendő német partnerünk, későbbi részvényesünk a régiós sajtóhálózatunkért 100 millió koronát kínált. Nem adtuk el.

Az Új Szó iránt is érdeklődtek párszor, de politikai célzatúnak éreztük, ezért nemet mondtunk. Mikor a Penta megtette az ajánlatát, először ezt is elutasítottuk, mert nem volt szükségünk pénzre. Mikor azonban összekapcsoltuk az eladást a Petit Pressben lévő többségi tulajdonrészünk erősítésével, ráadásul elégedettek voltunk a felkínált összeggel, végül az eladás mellett döntöttünk.

Nehéz szível váltunk meg az Új Szó-beli kollágáktól, mert már 17 éve dolgoztunk együtt és már megszokták a vállalati kultúránkat, ami nem bulvár jellegű.

Másrészről sikerült meggyőznünk a News and Media Holding képviselőit, hogy nem lenne helyes vállalataikba integrálni az Új Szót, helyette inkább függetlenül kellene működniük, ahogy nálunk. Léterhozták tehát a Duel Press leányvállalatot, ami kiadja az Új Szó napilapot és a Vasárnap hetilapot. A szerződésbe belefoglaltuk, hogy a következő öt évben nem adhatják el lapokat.

Az Új Szó szerkesztősége mindig is attól félt a legjobban, hogy Orbán Viktorhoz közeli vállalkozók kezébe kerül, de most nem ez történik. Hagyjuk őket élni, és majd meglátjuk. Amikor a tulajdonos elkezd túlságosan belefolyni a lap működésébe, mindig kilép pár ember és figyelmezteti a nyilvánosságot. (…)

DennikN.sk, Fulmek: Penta napadla náš hrdinský príbeh, našej kultúre nerozumie

Alex Fulmek a Petit Press kiadó igazgatója. Az interjút Monika Tódová készítette

Nyitókép: cas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »