Folytatni szeretnék a csatornahálózat kiépítését

Folytatni szeretnék a csatornahálózat kiépítését

Aközigazgatásilag Szomotorhoz tartozó Vécsben nemrég fejeződött be a csatornahálózat építésének újabb szakasza. A bodrogközi község vezetése már a munka folytatását tervezi.

Juhász János, Szomotor polgármestere elmondta, a falu központjának egy részén már a 60-as, 70-es éveiben megépült a szennyvíztisztító rendszer, majd a hálózatot szakaszonként bővítették. 2010-ben viszont a szennyvíztisztító állomást szabálytalanságok és műszaki hiányosságok miatt bezáratta a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság. A  problémák megoldására a falu vezetése 20 ezer euró banki kölcsönt vett fel, melyet azóta sikerült törleszteni, majd egy sikeres pályázatnak köszönhetően további 80 ezer euróból 2012-ben teljes egészében modernizáltatta a tisztítóállomást. A csatornahálózat bővítésére a község néhány éve újabb pályázattal próbált pénzt szerezni, de a támogatási kérelmet elutasították.

Hírdetés

A polgármester tájékoztatása szerint később újra pályáztak, és a környezetvédelmi minisztérium vidékfejlesztési alapjától nyert hozzájárulásból egy 340 ezer eurós fejlesztést valósíthattak meg. Ebből a pénzből Vécsben több mint 600 méternyi szakaszon épült ki a nyomásos, illetve a gravitációs rendszerrel működő csatornahálózat, melynek vizét a helyi állomáson tisztítják meg. Szomotoron nemcsak a tisztítóállomást, hanem a csatornahálózatot is a község működteti, a beszedett díjak is a falu kasszájába kerülnek.

Juhász János elmondta, a munka folytatásaként Vécsben építenének egy kb. 520 méternyi szakaszt, a beruházás költsége 180–200 ezer euró lenne. Az ehhez szükséges pénzt pályázat útján próbálják idén megszerezni. A csatornahálózatra a község más részein, például Kisújlakon is szükség van, ez a fejlesztés is a tervek között szerepel, a további szakaszokkal együtt. Ha a hozzájárulásokhoz a községnek csak a szokásos 5 százalékos önrészt kellene hozzáfizetnie, akkor nem kellene újabb hitelt felvenni, saját forrásból is kifizethetné a költségeket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »