Felértékelődik a magyar kisebbségek szerepe Közép-Európában – de nem csak jó értelemben

Felértékelődik a magyar kisebbségek szerepe Közép-Európában. Romániában a három magyar kisebbségi párt közös nyilatkozatot írt alá az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseiről, amelynek hatásai egyetlen nap alatt átgyűrűztek Szlovákiába is. A nyugati sajtó magyar (és lengyel) nacionalizmussal riogat, amelynek egyik eszközét épp a magyar kisebbségekben látják. 

írja mai kommentárjában a Körkép.sk-n is sokszor szemlézett Dag Daniš, az Aktuality.sk szlovák hírportál publicistája. Írása az erdélyi magyar pártok közös nyilatkozatára reagálva fejtegeti, hogy milyen hatással lehet Szlovákiára a magyar kisebbség „mozgolódása”. Azt írja:

Mindezt azzal a céllal, hogy a szlovákiai ellenzéki pártokat óvatosságra intse az MKP-val valós esetleges szövetségkötés kapcsán. Úgy véli, hogy az együttműködés egyik „vörös vonala” épp a területi autonómia. Kiemeli, „vigyázni kell az MKP-val”, mert annak programjában más néven ugyan, de szerepel az autonómia.

Megint a magyar kártya

A publicista véleménye nyilván nem reprezentatív, mégis remekül szemlélteti a többségi nemzet vélt vagy valós félelmeit. Nincs egyedül. A KDH az elmúlt hónapokban többször is kijelentette, hogy „nem bízik az MKP hűségében” Szlovákia irányába. Mindezt annak ellenére, hogy a magyar párt nem tett és nem mondott semmi olyat, amivel okot adott volna az ilyen kijelentésekre.

A magyar kártya ismételt megjelenése nem csak Szlovákiára igaz. Romániában – ahol a magyarok élhetnek az egyszerűsített honosítás lehetőségével, mert nincs a szlovák állampolgársági törvényhez hasonló akadályozó tényező – a három magyar kisebbségi párt közös nyilatkozatot írt alá. A hír bejárta a világot.

Hírdetés

Az ukrán kontextus

Decemberben az Ukrinform is kemény írást közölt, miután megjelent a Velencei Bizottság ukrán oktatási törvényt véleményező jelentése:

A kanadai Globalizáció-kutató Központ honlapján megjelent, Andrew Kurybko tollából származó elemzés szerint a magyar kisebbségi kérdésnek van egy tágabb kontextusa is. A Nyugat számára könnyű imperialista törekvésként látni azt, ahogy Oroszország támogatja az orosz kisebbséget Kelet-Ukrajnában. Más a helyzet azonban az EU és NATO-tag Magyarországgal, amely az ukrán oktatásügyi törvény miatt EBESZ-megfigyelők jelenlétét kérte Kárpátalján.

fogalmaz a szerző. Hozzáteszi, ez az oka, hogy az USA és az EU támogatja Soros Györgyöt Magyarországgal szemben. Ez utóbbi ugyanis a kárpátaljai magyarok érdekeit védve akadályozza Ukrajna és az EU közti megállapodások létrejöttét. Ráadásul csak idő kérdése, hogy a magyar példát kövesse Románia és Lengyelország is a kisebbségek jogaira és biztonságára hivatkozva.

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: kozpont.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »