Elrejtenék az olimpia gigászi költségvetését

Karácsony előtti ajándékként, december 23-án a magyar kormány elfogadta a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programot, amelynek lényege, hogy részben a budapesti olimpiai pályázatnak alárendelve 2017-ben megkezdődik tizenegy sportlétesítmény előkészítése. A magyar közlönyben megjelent határozat tizenegy fejlesztést emelt be a programba:

Budapest Xtrém Szabadidő parkDunai Evezős KözpontBudapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri pályákFedett pályás atlétikai multifunkciós csarnokÚj Budapesti TeniszközpontÚj Budapesti VelodromTakács Károly Nemzeti Lövészeti KözpontNemzeti Lovas KözpontÚj jégcsarnok, uszoda és futókörBOK Sportcsarnok- új “B“ CsarnokA Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területe

Fürjes Balázsnak, a kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztosnak – aki egyben a létesítményfejlesztési program felügyelője is – az a feladata, hogy május 31-ig folytassák le a tervpályázatokat. Továbbá 2017. március végéig el kell készülnie egy jelentésnek, amely tartalmazza a kormány számára a fejlesztésekhez szükséges forrásigényeket, illetve a beruházások pontos ütemezését.

A költségekről jelen pillanatban annyit tudni, hogy 744,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány, továbbá azt, hogy kijelölték a beruházások helyszíneit. Ennek alapján a Portfólió úgy véli, hogy

194 milliárd forintba kerülne a tizenegy létesítmény megépítése.

A legdrágább az olimpia stadion lenne, amely kezdetben egy 60 ezer férőhelyes atlétikai létesítményként funkcionálna Észak-Csepelen, amit az olimpia után 10 ezer férőhelyesre lehetne visszabontani.

A portál kérdésekkel fordult a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjához (KKBK), ahonnan az a válasz érkezett, hogy csak a kormányhatározatban szereplő március 31-ei határidő után mondanak információkat.

A gazdasági portál szerint a programnak két olvasata lehet:

az egyik, hogy a kormány az olimpiától függetlenül a következő években is jelentős összeget szánna sportinfrastruktúrára.a másik, hogy az új programmal csökkentené a budapesti olimpia potenciális költségeit. Így, ha megvalósul a Kemény Ferenc Program, akkor a fejlesztések az olimpiától függetlenül is elkészülnek 2022-ig.

Kérdésükre a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. elárulta, hogy a friss kormányhatározat következtében változik az olimpia becsült költségvetése, hiszen a kérdéses tizenegy létesítmény kikerül belőle. Továbbá azt is jelezték, csak az olimpia miatt nem szükséges építeni egyetlen sportlétesítményt sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »