Egyenlő elbánást vár Varga Mihály az uniós áfareformtól

Egyenlő elbánást vár Varga Mihály az uniós áfareformtól

A Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) mélyítéséről ismertették a tagállami álláspontokat az EU pénzügyminiszterei az Ecofin keddi ülésén. A tanácskozáson szó volt az Európai Bizottság áfajavaslatáról is. A Magyarországot képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláhúzta: minden döntést csak úgy szabad meghozni, ha az összes EU-tagállam részére biztosított az egyenlő elbánás, a tagállamok közötti különbségtételt nem tudjuk elfogadni.

Varga Mihály emlékeztetett: a decemberi euró-csúcsot követően az uniós pénzügyminiszterek első alkalommal tárgyalták az Európai Bizottság tavaly decemberi elején megjelent, a Gazdasági és Monetáris Unió további mélyítéséről szóló javaslatcsomagját. A GMU jövőjéről szóló viták során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a tárgyalásokban minden tagállam részt vegyen – fogalmazott a miniszter.

Az euróbevezetés előtt álló tagállamok részére javasolt támogatási programról a miniszter elmondta, hogy a még saját pénznemet használó uniós tagállamok felzárkózásának fokozására a már létező kohéziós politika a legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszköz, így inkább e közösségi politika erősítése lenne indokolt – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Hírdetés

Az Ecofin ülésén az Európai Bizottság bemutatta az áfaszabályok egyszerűsítéséről szóló, január 18-án közzétett javaslatát. Varga Mihály elmondta: egyetértünk azzal, hogy egyszerűsíteni kell az áfaszabályokat és vissza kell szorítani az adócsalások mértékét, de továbbra is kiállunk a bizonyítottan eredményes gazdaságfehérítő hazai újításunk, az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) mellett. Az áfacsalások visszaszorításában az ekáer szerepe megkérdőjelezhetetlen, ezt nemcsak az államkassza többletbevétele igazolja, hanem az is, hogy egyre több tagállam másolja a magyar modellt – áll a minisztérium közleményében.

Az ülésen ismertetett javaslat két fő területen hozhat lényegi változást.

A nagyobb mozgástér a kedvezményes adómértékek esetében hazánk szempontjából kedvező, hiszen így például az internet-hozzáférési szolgáltatásra is alkalmazhatják a tagállamok automatikusan a kedvezményes adómértéket.

A másik lényeges elem, hogy csökkentenék a kis- és középvállalkozásokra háruló bürokratikus terheket. Ezen javaslatcsomag egyik pontja szerint 2 millió eurós bevételig egyszerűbben teljesíthetik adókötelezettségüket a vállalkozások. A magyar kormány már korábban kezdeményezte, hogy emelkedjen az alanyi áfa mentesség értékhatára, így több kisvállalkozó élhetne ezzel a kedvező lehetőséggel. A mostani uniós javaslat segítheti hazánk kérelmének gyorsabb és kedvező elbírálását – tette hozzá a tárcavezető.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »