Dunaszerdahelyen is keresztülhalad az új Selyemút

Dunaszerdahelyen is keresztülhalad az új Selyemút

Csütörtökön délelőtt megérkeztek Kínából az első kereskedelmi vonatszerelvények, összesen 44 konténert szállítva a dunaszerdahelyi Metrans logisztikai központba.

A konténerek a kínai Xian városából érkeztek, 11 napot utaztak Ázsián és Európa egy részén keresztül, mire lejutottak a Csallóközbe. Ez a hagyományos, javarészt tengeren zajló szállítás időtartamának mindössze a fele. A vonat műszaki cikkekkel, alkatrészekkel megrakodva futott be, keresztülrobogott Oroszországon, Kazahsztánon és Ukrajnán.

Szlovákia keleti határától már szélesnyomtávú vasútak vannak használatban, ezért a keletről érkező vasúti szállítmányokat át kel rakodni keskeny nyomtávú szerelvényekre, mielőtt folytatják az útjukat nyugat felé. Az átrakodásra a Dunaszerdahelyre érkező konténerek esetében kisdobránál került sor.

A tehervonat nem csak Szlovákiába szánt árukat szállított, hanem Magyarország, Ausztria és Csehország is a célállomások között van.

Hírdetés

Kína jelentős összegeket költ, hogy az Új Selyemút (Egy övezet, egy út) program keretében minél olcsóbb és gyorsabb szállítási infrastruktúrát építsen ki Európa irányába. Ennek egy része a ma megérkező kínai szállítmány. További érdekes háttérinfomáció a témában alábbi cikkeinkben olvasható:

Elképesztő összeget öltek a kínaiak az új selyemút kiépítésébe

Pellegrini a kínai kormányfővel tárgyalt a szélesnyomtávú vasútvonal meghosszabbításáról

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »