Drágításokkal riogatnak az élelmiszeripari cégek

Drágításokkal riogatnak az élelmiszeripari cégek

További drágulásokhoz vezethet, hogy keményen megviseli a mezőgazdaságban érdekelt vállalkozókat – állattenyésztőket és növénytermesztőket egyaránt – a tavalyi év vége óta tartó szárazság, valamint az, hogy a koronavírus-világjárvány miatt kihirdetett szükségállapot szinte teljesen ellehetetlenítette a vendéglátást. A kormánytól várnak segítséget, ellenkező esetben a sütőipari termékek ára hamarosan 25 százalékig terjedő mértékben nőhet. A hiper- és szupermarketek illetékesei által elkövetett „visszaéléseket” eközben elmondásuk szerint az állattenyésztők sínylik meg.
Miközben vásárlóként már bő két, két és fél hónapja azt tapasztaljuk, hogy mintha hétről hétre nőne bizonyos termékek ára, úgy tűnik, nem áll meg a drágulási hullám: a lakosságnak csökkenő bevételek mellett növekvő árakra kell készülnie.

A romániai termelők arra panaszkodnak, hogy gyakorlatilag szinte teljesen piac nélkül maradtak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapotban.

Helyzetüket pedig tovább súlyosbítja, hogy ebben az időszakban is tovább nőtt a külföldről behozott olcsó élelmiszerek mennyisége.

A mezőgazdaság ugyanakkor keményen megsínylette a tél vége óta tartó szárazságot is. A napokban több termelői egyesület és munkáltatói szövetség is számos panaszt megfogalmazott, és jelezték, a kormánytól várnak segítséget a kialakult nehéz helyzetre.

A bukaresti sajtóorgánumok beszámolói szerint a járvány egyik hatása, hogy a kereslet visszaesése miatt lényegesen nagyobb a termelés a farmokon, mint amekkora a kereslet. Ettől ugyan olcsóbbak lettek a termékek a gazdaságok kapujánál, ám az érintettek elmondása és a tapasztalatok szerint ez egyáltalán nem látszik meg a boltok polcain.

A panaszosok szerint túltermelés van a hús, a tejtermékek, a zöldségek és gyümölcsök piacán, amelyek a romániai élelmiszer-értékesítések 80 százalékát jelentik. A termelők azt mondják, a termékek mintegy 50 százalékát nem tudják értékesíteni, és le kell fagyasztaniuk. A raktárak is tele vannak, miközben a piacot „elárasztják” az olcsó, többnyire Lengyelországból érkező élelmiszeripari termékek.

Hírdetés

– sorolja az élelmiszeripari alkalmazottakat tömörítő Sindalimenta szakszervezet közleménye.

A tavalyi év vége óta dúló szárazság miatt ugyanakkor a szakmai szervezetek azzal riogatnak, hogy már júniusban 25 százalékig terjedő mértékben drágulhatnak a sütőipari termékek.

A Romániai Húsipari Egyesület (ARC) ügyvezető igazgatója, Dana Tănase közben úgy számol, hogy az ágazat veszteségei idén több millió euróra rúghatnak, hiszen az egy alkalmazottal járó kiadások nagyjából 25–30 százalékkal megnőttek, miközben a munka hatékonysága mintegy 30 százalékkal, az eladások pedig 15–20 százalékkal visszaestek. „A gazdaság újraindítása és a távolságtartási megkötések lazítása nem hiszem, hogy legalábbis az elkövetkező hat hónapban a munkavállalókkal járó kiadások csökkenéséhez és a munka hatékonyságának növekedéséhez vezetne” – idézte a Digi 24 hírtelevízió a szakembert.

Mint részletezte, nagy kiadással járt, hogy a koronavírus-járvány közepette biztonságos legyen a termelés, az alkalmazottakat ne tegyék ki kockázatoknak – ezeket az intézkedéseket pedig még egy jó ideig biztosan fenn kell tartani.

Sorin Minea, az élelmiszeripari munkáltatókat tömörítő Romalimenta elnöke viszont azt mondja, a veszteségeket semmi szín alatt nem szabad drágítások formájában ráterhelni a fogyasztókra. „A veszteségek áremelésekkel történő visszaszerzéséhez kell hogy legyenek ügyfeleid. Az eladások zsugorodása drámai méreteket ölt, a hirtelen drágítás nem fog eredményhez vezetni” – jelentette ki szintén a hírcsatornának nyilatkozva a szakember. Mint hangsúlyozta,

óriási a húsipar 25 százalékos vesztesége, nagyon sok cég csődbe fog menni, vagy a feketepiacon próbál majd helytállni.

Minea szerint egyelőre nem lehet becslésekbe bocsátkozni a fogyasztás alakulását illetően. Ő amúgy nem teljesen borúlátó, úgy véli, hogy a romániai élelmiszeripar erős, és nem minden ágazatban lesznek veszteségek. Szerinte például a sör és a víz továbbra is jól fog menni, de kevésbé lesz kelendő a tej és a tejtermékek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »