Čižnár lemond az ügyészi pozíciójáról

Čižnár lemond az ügyészi pozíciójáról

Jaromír Čižnár volt főügyész lemond az ügyészi pozíciójáról. A hivatalából csütörtökön távozik. Erről Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán.

Čižnár lépésének oka ismeretlen. A TASR próbálta felvenni a kapcsolatot a volt főügyésszel, sikertelenül. Arra, hogy távozik az ügyészségről, a Denník N hívta fel a figyelmet.

A volt főügyész hétéves megbízatási ideje július 17-én járt le. A vonatkozó jogszabály értelmében Čižnár addig a Főügyészség élén maradhatott volna, amíg az utódja át nem veszi a helyét. Néhány nappal a megbízatási ideje lejárta után azonban kérvényezte Zuzana Čaputová államfőtől a felmentését. Az elnök asszony július végén eleget tett a kérésnek.

Hírdetés

A főügyész jogait és kötelességeit augusztus 11-től Viera Kováčiková, a főügyész első helyettese vette át.

Čižnárt 2013. június 18-án választotta meg a parlament titkos szavazás keretében. 82 képviselő voksolt rá. Ivan Gašparovič köztársasági elnök július 17-én nevezte ki őt a hivatalába. A Szlovák Köztársaság megalakulása óta ő volt a hatodik főügyész.

A megválasztása előtt, 2004-től pozsonyi kerületi ügyészként dolgozott. Erre a posztra az akkori főügyész, Dobroslav Trnka nevezte ki őt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »