Bravúros transzplantáció Budapesten

Bravúros transzplantáció Budapesten

Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt – jelentették be a témában tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Az első magyarországi tüdőátültetést a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között.

A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára.

Kásler Miklós, az OOI főigazgató főorvosa azt mondta, rendkívüli öröm számára, hogy a kislány műtétje sikeres volt itthon. Kiemelte, hogy 2015 óta – amióta felnőtt-tüdőátültetést végeznek Magyarországon – csak egy magyar pácienst kellett Bécsben operálni.

Hírdetés

Az operáción átesett kislány – akit videóhívás keretében bekapcsoltak a sajtótájékoztató helyszínére – azt mondta, az első levegővétel nehéz volt,

A műtét után annyira sok levegőm volt, hogy úgy éreztem, a hasamban is levegő van – mondta jókedvűen a kislány.

Dorka „bakancslistáján” sok terv van, szeretne megtanulni síelni, eljutni Ausztráliába az unokatestvéreihez és sokat utazni, hogy „bepótolja ezt a 13 évet”.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »