Betegek világnapja a miskolci megyei központi kórházban

Betegek világnapja a miskolci megyei központi kórházban

Február 11-én, a betegek világnapja alkalmából Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Isteni Irgalmasság-kápolnájában görögkatolikus imaórát tartottak Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével.

A megyei kórházban immár tizennegyedik alkalommal emlékeztek meg a betegek világnapjáról. Minden esztendőben más-más felekezet tart szertartást a kápolnában. Az Orosz Atanáz püspök vezetésével végzett imaórán részt vettek azok a papok is, akik kisebb-nagyobb betegségekkel megküzdve, már jártak az egészségügyi intézményben. Az imaórán a zsoltárokat a jelenlévő papok, az evangéliumot Papp András diósgyőri parókus olvasta fel, aki kórházlelkészi feladatokat lát el a központi kórház Semmelweis Tagkórházában.

Orosz Atanáz püspök beszédében utalt Ferenc pápa betegek világnapjára írt üzenetére. A Szentatya idén Kalkuttai Szent Teréz szolgálatára irányította a figyelmet, aki nem válogatott a betegek között, önként szentelte nekik az életét. Az ajándékozás és odaadás között van különbség, hiszen az ajándékozás egy egyszeri alkalom, míg az odaadás állandóan jelen van az ember életében. Ebben a világban az élet sója az, ha valaki ingyen és bérmentve tud adni magából – mondta a püspök, majd hozzátette: „az önkénteseknek a kórházban elég egy-egy gesztust tenniük ahhoz, hogy elinduljanak ezen az úton. Egy mosoly, egy pohár víz vagy egy simogatás jelzi a betegnek, hogy érdemes meggyógyulnia és tovább élnie, hiszen értékes valaki számára.”

A világnapnak több célja van: az Egyház ezúton szeretné kifejezni háláját mindenkinek, aki a szenvedőkkel és a betegekkel foglalkozik, illetve felhívni minden hívő figyelmét, hogy imádkozzanak beteg embertársaikért – mutatott rá a püspök. Természetesen mindez túlmutat az Egyházon, ugyanis e világnap üzenete nem csak a vallásos emberekhez jut el, így növeli a betegségekre fordított társadalmi figyelmet, és rámutat a prevenció fontosságára. Felhívja továbbá a figyelmünket a legszegényebbek, a betegek, a szenvedők, a kirekesztettek és az elfeledettek szolgálatára.

Hírdetés

A szertartáson könyörgések hangzottak el a betegek gyógyulásáért, amiket Tótszegi István kórházlelkész és Orosz Atanáz püspök mondtak, majd az imaóra püspöki áldással ért véget.

Révész János, az egészségügyi intézmény főigazgató főorvosa kiemelte: az esemény alapgondolata az összefogás. Az a célja, hogy kellő empátiát gyakoroljunk a betegek felé, s hogy segíti, hogy megfelelően tudjon velük együttműködni az egészségügyi személyzet, az őket támogató papság, a lelkészi, pszichológiai szolgálat. „Ezt a napot annak szenteljük tehát, hogy a betegeket támogató szervezetek, egységek összefogjanak. Összeadjuk az erőinket annak érdekében, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják, és a legerőteljesebben tudjuk őket támogatni, ne csak a testi, hanem a lelki megújulásban is” – mondta az intézmény vezetője.

A 21. századi ember kommunikációjának jelentős hányada átkerült az online térbe. Így könnyen tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, barátainkkal, rokonainkkal és természetesen betegeinkkel. A modern kommunikációs eszközök használata mellett azonban elengedhetetlen a személyes kommunikáció, ami leggyakrabban abban nyilvánul meg, hogy időt szánunk a betegre. „Ágyuk mellé leülve, őket meghallgatva, a személyes jelenlét által tudjuk a betegség keresztjét elviselhetővé tenni a fájdalommal küszködő embertársaink számára” – foglalta össze Tótszegi István a kórházlelkészi a szolgálat legfontosabb részét. Megemlítette azt is, hogy lelkész kollégáival együtt folyamatosan imádkoznak a kórház kápolnájában napi és vasárnapi váltásokban, és szívesen állnak rendelkezésre a telefonon egyeztetett időpontokban nappal és éjszaka, vagy még hétvégén is, ha a beteg állapota ezt szükségessé teszi – Isten irgalmas szeretetéből merítve az erőt szolgálatukhoz.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »