Az üdülési utalványok bevezetése fellendítheti a hazai turizmust

Az üdülési utalványok bevezetése fellendítheti a hazai turizmust

Jövő januártól a törvénykönyv az alkalmazottak üdülési hozzájárulásával bővül. Az idegenforgalom támogatásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet a koalíciós SNS terjesztett be, kedden fogadta el a parlament.

A hozzájárulás az indokolt költségek 55%-a lesz, legfeljebb 275 euró évente. Ez azt jelenti, hogy ha az alkalmazott 500 eurót költ egy évben üdülésre, a munkáltató 275 euróval támogatja. Ha kevesebb költsége lesz, a munkáltató a kiszámított indokolt költség 55%-át biztosítja.

Az elfogadott törvényjavaslat értelmében csak azok a cégek lesznek kötelesek az alkalmazottaiknak üdülési csekket biztosítani, akik 50 vagy több fős személyzettel rendelkeznek, és csak azoknak a dolgozóknak, akik legalább 24 hónapot ledolgoztak az adott helyen. Azoknak a munkáltatóknak, akik 49 vagy kevesebb dolgozóval rendelkeznek, az üdülési csekk biztosítása önkéntes lesz.

A parlament a végső szavazáskor elfogadott egy másik törvényjavaslatot is, amelyet a Híd nyújtott be. A javaslat értelmében az üdülési hozzájárulást a szünidős gyerektáborok költségeinek a fedezésére is ki lehet majd használni.

 

Üdülési hozzájárulást kaphatnak a közszolgálati és állami dolgozók, a rendőrkapitányságok és a szlovák titkosszolgálat dolgozói, a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar munkatársai is, ezen kívül a vámhivatalok, a tűzoltóságok, a mentőszolgálatok, a hegyi mentőszolgálatok dolgozói és a hivatásos katonák.

Hírdetés

A hozzájárulás adómentes lesz. Az alkalmazottak az utalványokat elektronikus bankkártya formájában fogják megkapni személyre szólóan. Az utalványok az adott naptári év végéig lesznek érvényesek.

Az idegenforgalom támogatásáról szóló törvény két további részt tartalmaz: az egyik a kerékpáros turisztika támogatása, amely elsősorban az infrastruktúra fejlesztésében, a meglévő kerékpárutak felújításában és az új kerékpárutak és kerékpáros ösvények létrehozásában fog megnyilvánulni. A másik rész az idegenforgalomba való befektetés terve.

A javaslat beterjesztői szerint az intézkedés fel fogja lendíteni az idegenforgalmat. Azzal érvelnek, hogy azokban az országokban, ahol hasonló rendszer működik – Franciaország, Magyarország, Olaszország -, megnőtt a hazai turisztika iránt való érdeklődés.

A törvény 2019. január 1-jén lép hatályba.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »