Az ombudsmannál támadják a hajléktalantörvényt

Az alapvető jogok biztosához fordul A Város Mindenkié csoport jogászaiból alakult Utcajogász Egyesület a hétfőn életbe lépett új hajléktalantörvény miatt. Azt szeretnék elérni, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja felül a jogszabályt. A Város Mindenkié csoportot több olyan szervezet is támogatja, amely Soros Györgyhöz köthető.

Hónapok óta készültek a hajléktalantörvény életbe lépésére. Erről beszélt az ATV-ben az Utcajogász Egyesület önkéntese, Kiss Natália. Azt mondta: nemcsak a hajléktalanoknak adtak széles körű tájékoztatást a jogaikról, hanem az esetlegesen őket védő ügyvédeknek is. Hozzátette: egyesületük az ombudsmanhoz fordul az új törvény miatt, ha pedig nem járnak sikerrel, akkor tovább mennek a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróságáig.

Az Utcajogász Egyesület A Város Mindenkié csoport tagjaiból, valamint önkéntes jogászokból alakult. Céljuk, hogy hetente egyszer fogadják a hajléktalanok panaszait a fővárosi Blaha Lujza téren. Az Utcajogász Egyesület egyik alapítója Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié csoport egyik kitalálója, a kormányellenes tüntetések rendszeres felszólalója, aki egyben a Közélet Iskolája vezetője is.

Hírdetés

A magát közösségi oktató- és kutatóközpontnak nevező szervezet többek közt olyan ingyenes képzéseket tart, amelyeken aktivistáit a nyomásgyakorlás és az érdekvédelem technikáival, a tömegbázis-építéssel, valamint a média használatával ismerteti meg.

A Város Mindenkié csoport támogatói között megtalálható a Nyílt Társadalom Alapítvány, partnerei között pedig többek között a szintén Soros György alapítványai által támogatott Helsinki Bizottság.

Az Utcajogász Egyesület emellett szorosan együttműködik a Soros Györgyhöz köthető Európai Szövetség a Szabadságjogokért nem kormányzati szervezettel is. Legutóbb például a Helsinki Bizottsággal és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezettel közösen készítettek egy elemzést a magyarországi hajléktalanhelyzetről.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »