Az MKP is készül a tisztújításra

Az MKP is készül a tisztújításra

Június 20-án tartják az MKP Országos Tanácsának (OT) ülését. Ez a testület dönt a kongresszus időpontjáról, ahol majd új pártelnököt választanak.

„Csütörtökön született döntés arról, hogy június 20-án ülésezik az OT” – nyilatkozta Králik Róbert, az MKP sajtótitkára. Korábban már mi is írtunk róla, hogy a lehetséges pártelnökjelöltek között Őry Péter OT-elnök lehet esélyes. Őry ezzel kapcsolatban lapunknak most úgy nyilatkozott, nem eldöntött kérdés, hogy indul-e a tisztségért.

„A célok mellé kell embereket felsorakoztatni” – fogalmazott, és hozzátette, a kongresszusnak nem személyek mentén, hanem azok programja alapján kell döntenie a következő pártvezetőről. Arról is beszélt, hogy a járási szervezeteknek kell elnökjelöltet állítaniuk, őt pedig még nem jelölte senki. Őry hangsúlyozta, egy közös magyar politikai érdekképviselet létrehozását tartja szükségesnek.

„Egy új viszonyrendszert kell kialakítani, aminek az is lehet a végkifejlete, hogy végül egy párt jön létre”

– fogalmazott. Arra reagálva, hogy a Híd leköszönt elnöke, Bugár Béla szerint a közös politikai képviseletnek a Híd és az MKP együttműködésére kell alapulnia, Őry elmondta, szerinte minden politikai szubjektummal számolni kell.

„Mindenkire szükség van, de nyilván a gerincet a legerősebbek tudják adni” – fogalmazott.

Hírdetés

Menyhárt József, az MKP parlamenti választás után leköszönt elnöke úgy nyilatkozott, a tisztújító kongresszus őszre várható. Arra a kérdésre, hogy újraindul-e a pártvezetői tisztségért, annyit mondott, erről még korai beszélni. „Nekem mint leköszönt elnöknek először a választás eredményeivel kell az Országos Tanács előtt elszámolnom” – fogalmazott Menyhárt, és hozzátette, az MKP-ban és a többi magyar pártban is az együttműködés felé kell elmozdulni.

„Többször ne ismétlődjön meg, hogy külön indulunk” – fogalmazott. Hozzátette, hogy az eseteleges együttműködési tárgyalásokra minden szereplőt meg kell hívni. „De a gerincet a két legnagyobb szavazóbázissal rendelkező párt, a Híd és az MKP egyezségének kell alkotnia” – jelentette ki Menyhárt.

Az MKP Országos Tanácsának és közgyűlésének a további lépésekről, egyebek mellett a többi magyar párttal való együttműködésről is döntenie kell. A legutóbbi parlamenti választáson az MKP közös jelöltlistát állított a Magyar Fórummal és az Összefogással.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Híd elnöki tisztségéért Sólymos László korábbi környezetvédelmi miniszter indul el, mégpedig jó esélyekkel. Hangácsi Istvántól, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjétől azt kérdeztük, milyen esélye lehet, hogy egy választáson az új vezetéssel rendelkező magyar politikai szubjektumok közösen indulnak. A szakember szerint a Bugár- és egyben parlamenti korszak utáni Híd számára létkérdés az MKP-val és a többi szlovákiai magyar politikai csoporttal való kapcsolat újratervezése.

„Ha Őry Péter kerül az MKP élére, és Sólymos László lesz a Híd vezetője, úgy nagy esély nyílhat a két párt közötti országos szintű együttműködésre”

– fogalmazott Hangácsi. Hozzátette azonban, hogy ehhez mindkét párt elnökségének támogatása és az együttműködést szorgalmazók fölénybe kerülése szükséges. Ha ezt sikerül a következő választásig véghezvinni, akkor lehetőség nyílhat az egységesülésre.

„Ehhez azonban az összes érintettől, nem csak az MKP-tól és a Hídtól, megfelelő stratégiára és elköteleződésre van szükség” – fogalmazott az elemző.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »